Σε καθείρξεις από 8 έως 9 ετών καταδικάστηκαν οι έξι Αιγύπτιοι ναυτικοί του ρυμουλκού “Daslis” το οποίο μετέφερε τον περασμένο Μάρτιο ποσότητα-μαμούθ 24 εκατομμυρίων πακέτων λαθραίων τσιγάρων ανοικτά της Σύρου.
Οι έξι ναυτικοί κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας υπό την έννοια της αποστέρησης δασμών από το Ελληνικό Δημόσιο, ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση καθώς και χρήση πλαστού εγγράφου.
Το υπό σημαία Τόγκο ρυμουλκό που είχε αποπλεύσει από τη Βηρυτό του Λιβάνου με προορισμό την Οδησσό της Ουκρανίας, κίνησε τις υποψίες των λιμενικών στις 28 Μαρτίου 2018, καθώς είχε απενεργοποιημένο το ραντάρ για να μην γίνεται ορατό στα άλλα πλοία και τις διωκτικές αρχές.
Ακινητοποιήθηκε ανοικτά της Γυάρου και οδηγήθηκε στη Σύρο προκειμένου να ελεγχθεί το φορτίο με τσιγάρα που περιείχαν τα κοντέινερ που μετέφερε όσο και τα παραστατικά του.
Το …τσιγαράδικο έκανε “κρουαζίερα”
Εκτός από το απενεργοποιημένο σύστημα εντοπισμού του (Α.Ι.S.), το πλοίο εμφανιζόταν ως πλοίο αναψυχής και όχι ως φορτηγό όπως αναγράφεται στα ναυτιλιακά του έγγραφα.
Στα αξιοπερίεργα και το γεγονός ότι οι ναυτιλιακοί χάρτες οι οποίοι βρέθηκαν μέσα στο πλοίο, κάλυπταν την περιοχή ταξιδιού μέχρι τις Βόρειες Κυκλάδες και όχι το λιμάνι προορισμού, την Οδησσό…
Αντίθετα βρέθηκε ναυτικός χάρτης στον οποίο απεικονίζεται πορεία χαραγμένη μεταξύ του στενού Κύθνου-Σερίφου με κατάληξη στη θαλάσσια περιοχή πλησίον ακτών Σαρωνικού κόλπου, όπου εικάζεται ότι θα ξεφορτώνονταν τα λαθραία τσιγάρα…
Οι έξι Αιγύπτιοι ναυτικοί είχαν προφυλακιστεί αλλά οι λιμενικές αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ή να συλλάβουν τους αποστολείς ή πραγματικούς παραλήπτες των λαθραίων τσιγάρων.
Έτσι οι μόνοι που καταδικάστηκαν για το φορτίο των 24.500.000 λαθραίων τσιγάρων των μαρκών Cooper, Raquel και De Saints, είναι οι ναυτικοί.
Αν τα τσιγάρα κατέληγαν στην εσωτερική αγορά, το Ελληνικό Δημόσιο θα ζημιώνονταν 5.097.031 ευρώ από την μη καταβολή των δασμών και φόρων.
Εκτός από τις καθείρξεις από 8 μέχρι 9 έτη που καταδικάστηκαν, το δικαστήριο τους επέβαλε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων επί 5 έτη, απέλαση μετά την έκτιση της ποινής και απαγόρευση επανεισόδου στην Ελλάδα για 10 χρόνια.
Στην αγόρευση του ο Εισαγγελέας της Έδρας, Ευστράτιος Παπαθανασόπουλος είχε ζητήσει την καταδίκη τους, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε θέμα πλάνης ή έλλειψης δόλου των κατηγορουμένων. Επεσήμανε δε ότι ο φερόμενος ως πλοίαρχος του πλοίου δεν διέθετε τα κατάλληλα προσόντα ως καπετάνιος, ενώ στόχος τους ήταν να μπουν στην ελληνική επικράτεια για να διαθέσουν παράνομα τα τσιγάρα.
Είχε καταληφθεί και πάλι με λαθραία τσιγάρα αλλά το άφησαν ελεύθερο!
Το ίδιο πλοίο με άλλο όνομα (Rosetta) και σημαία (Τανζανίας) είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις λιμενικές αρχές, μεταφέροντας και πάλι λαθραία τσιγάρα ανοικτά της Κρήτης.
Ειδικότερα, το Νοέμβριο του 2015 είχε εντοπιστεί σε θαλάσσια περιοχή της Σητείας, ενώ μεταφορτώνονταν κούτες τσιγάρων σε αλιευτικό σκάφος προκειμένου να μεταφερθούν στην ακτή. Τότε είχε κατασχεθεί το φορτηγό πλοίο, το φορτίο, το ψαροκάικο, ενώ είχαν συλληφθεί 13 ναυτικοί.
Όμως, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η κατάσχεση του “τσιγαράδικου” ήρθη και δυόμιση χρόνια μετά, επανήλθε στο λαθρεμπόριο τσιγάρων…
Δείτε εδώ βίντεο από τον εντοπισμό και κατάσχεση του φορτηγού πλοίου “Daslis” στο λιμάνι της Σύρου