Ένοχη για την επαναχρησιμοποίηση μεγαρόσημων από παλιές αιτήσεις στο αρχείο κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας υπάλληλος του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, ενώ αθώοι για όλες τις κατηγορίες τρεις συνάδελφοί της.
Η συγκεκριμένη υπάλληλος αθωώθηκε για την κατηγορία της υπεξαίρεσης, όμως το δικαστήριο την καταδίκασε για την επαναχρησιμοποίηση των μεγαρόσημων και της επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή.
Ειδικότερα, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για παράβαση του άρθρου 218, παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα κατά εξακολούθηση. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, «όποιος εν γνώσει ξαναχρησιμοποιεί επίσημα ένσημα δηλωτικά αξίας, που είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί ή τα αποκτά με σκοπό να τα ξαναχρησιμοποιήσει προσφέροντάς τα στην αγορά ή εισάγοντάς τα σε κυκλοφορία, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή».
Η συγκεκριμένη κρίθηκε ένοχη για το διάστημα από 1/4/2016 έως Ιούνιο του 2016, ενώ για το διάστημα από 1/9/2014 έως 31/3/2016 έπαυσε τη δίωξη εναντίον της εφ’ όρων, λόγω παραγραφής βάσει νόμου.
Καταγγελία
Η έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε από τις εισαγγελικές Αρχές, έπειτα από ανώνυμη καταγγελία που έγινε τον Ιούνιο 2016. Η ανώνυμη καταγγελία στάλθηκε τότε στην πρόεδρο Πρωτοδικών, ενώ είχε κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα Εφετών, την πρόεδρο Εφετών, τον εισαγγελέα Πρωτοδικών και την πταισματοδίκη.
Με αυτήν καταγγελλόταν ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος του Πρωτοδικείου αφαιρούσε μεγαρόσημα από παλιές υποθέσεις, αιτήσεις και δικογραφίες από το Τμήμα Αρχείου και ακολούθως τα χορηγούσε σε ιδιώτη, που τα μεταπωλούσε σε πολίτες. Μάλιστα, η καταγγελία ανέφερε ότι αυτό γινόταν επί σειρά ετών, ενώ το ίδιο μεγαρόσημο μπορεί να είχε μεταπωληθεί ακόμα και πέντε φορές!
Άμεσα διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από τον τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας και το εύρος της επεκτάθηκε στην 5ετία 2012-2017. Το δε κόστος για το Δημόσιο υπολογίσθηκε περίπου στα 11.000 ευρώ.
Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν να ασκηθούν ποινικές διώξεις και να παραπεμφθούν σε δίκη τρεις εν ενεργεία δικαστικοί υπάλληλοι και μία συνταξιούχος.
Καταπέλτης η εισαγγελέας
Κατά τη χθεσινή διαδικασία αθωώθηκαν όλοι, πλην της μιας εν ενεργεία υπαλλήλου, η οποία μάλιστα στην απολογία της, μεταξύ άλλων, είπε πως ελάχιστες φορές είχε αφαιρέσει κάποια μεγαρόσημα, προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά αδύναμους πολίτες, χωρίς η ίδια να έχει οικονομικό όφελος.
Ωστόσο, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Έδρας κα Γκιτώνη ήταν καταπέλτης, καθώς σχολίασε ότι αν κρίνει από το αποτέλεσμα της έρευνας, το φαινόμενο της αφαίρεσης των μεγαρόσημων πρέπει να ήταν καθημερινό.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ανέφερε ότι έγινε ενδελεχής έλεγχος που διήρκεσε αρκετούς μήνες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν γίνει σοβαρές παρατυπίες, καθώς ήταν μεγάλος ο αριθμός των αιτήσεων στις οποίες διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα. Αυτό, όπως είπε, απέδειξε πως δεν επρόκειτο για ένα τυχαίο περιστατικό απώλειας κάποιων ενσήμων ή αμέλειας υπαλλήλου, αλλά ότι υπήρχε δόλος και συστηματική προσπάθεια αφαίρεσής τους.
Διευκρίνισε ακόμη ότι από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι πάρα πολλές αιτήσεις στο Αρχείο δεν είχαν καθόλου μεγαρόσημα, ενώ επίσης πολλές αιτήσεις είχαν μεγαρόσημα μικρότερης αξίας από αυτή που έπρεπε εκ του νόμου να έχουν.
Επίσης, η κα Γκιντώνη χαρακτήρισε ιδιαίτερη και την περίπτωση αιτήσεων που βρέθηκε να έχουν επικολλημένα μεγαρόσημα χρησιμοποιημένα ή από άλλη υπηρεσία, κάτι το οποίο, όπως είπε, είναι χαρακτηριστικό δείγμα δόλου.
Τέλος, σημείωσε ότι βρέθηκαν και πολλές αιτήσεις όπου τα μεγαρόσημα δεν ήταν κολλημένα, αλλά είχαν επισυναφθεί με μια καρφίτσα ή ένα συνδετήρα, προκειμένου, όπως εκτίμησε, να μπορούν να αφαιρεθούν στη συνέχεια εύκολα.
Όσο για την πρόσβαση στο χώρο του αρχείου για την αφαίρεση των μεγαρόσημων, η εισαγγελέας είπε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει με τόσο συστηματικό τρόπο, και επί τέσσερα χρόνια, ούτε από πολίτη ούτε από δικηγόρο.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η μία εν ενεργεία υπάλληλος που κατηγορήθηκε (και αθωώθηκε τελικά) συνυπηρετούσε με την υπάλληλο που καταδικάστηκε, ενώ διαπίστωσε τις παρατυπίες και το ανέφερε στην υπηρεσία για πρώτη φορά το 2015.
Ο δε προϊστάμενος, που επίσης βρέθηκε κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος και αθωώθηκε, προέβη εκείνη την περίοδο σε έλεγχο, αλλά δεν κατάφερε να εντοπίσει τις παρατυπίες. Ωστόσο, όταν περιήλθαν στοιχεία στα χέρια του, ενημέρωσε σχετικά την τότε πρόεδρο Πρωτοδικών.
Αθώα, όπως προαναφέραμε, κρίθηκε για τις κατηγορίες και η συνταξιούχος υπάλληλος.