Ισχνή και μόλις 0,3% θα είναι η πραγματική αύξηση των μισθών στην Ελλάδα φέτος. Την ίδια στιγμή, όμως, οι μισθοί των Γερμανών θα σημειώσουν πραγματική αύξηση κατά 1,5%, που θα είναι και η μεγαλύτερη ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που εκπόνησε το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSIf), το οποίο συνδέεται με το ίδρυμα Hans Beckler. Η εν λόγω έρευνα εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των αποδοχών των εργαζομένων.
Ειδικότερα, φέρει τους μισθούς σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης να μην προσαρμόζονται στον ρυθμό του πληθωρισμού. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ισπανίας, όπου, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι μισθοί θα μειωθούν φέτος κατά 0,3%, τη στιγμή που στη Βρετανία θα αυξηθούν κατά 0,4%.
Το γερμανικό ινστιτούτο διαπιστώνει πως η εικόνα των μισθών είναι σαφώς καλύτερη στην Ιταλία. Αναμένεται πως στο σύνολο του έτους θα έχουν σημειώσει αύξηση 0,9%, όταν οι Βρυξέλλες εκφράζουν επίμονα ανησυχίες για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης και τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά την παραμονή της στο ευρώ.
Την ίδια στιγμή, στη δεύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γαλλία, εκτιμάται πως η πραγματική αύξηση των μισθών θα φθάσει φέτος στο 1% από το μόλις 0,6% του περασμένου έτους. Το γερμανικό ινστιτούτο εκτιμά πως ο ακαθάριστος μισθός των Γάλλων εργαζομένων θα αυξηθεί κατά 2,3% παραμένοντας και πάλι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο στη Γερμανία.
Οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι φέτος οι προνομιούχοι της Ευρωζώνης, καθώς η αύξηση του ακαθάριστου μισθού τους υπολογίζεται πως θα φθάσει στο 3,1%. Η σχετική έρευνα επισημαίνει πως οι Γερμανοί μισθωτοί διαπραγματεύονται πλέον από θέση ισχύος και μπορούν να απαιτούν σημαντικές αυξήσεις, καθώς η Γερμανία γνωρίζει φέτος τον ένατο συναπτό χρόνο οικονομικής ανάπτυξης.
Το γερμανικό ινστιτούτο επισημαίνει, πάντως, πως, «δεδομένης της σταθερής ανάπτυξης και των σχετικά χαμηλών επιπέδων της ανεργίας, οι αυξήσεις των πραγματικών μισθών στη Γερμανία φαίνεται να είναι και πάλι μικρές». Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το πανίσχυρο συνδικάτο IG Metall, απέσπασε τον Φεβρουάριο αυξήσεις μισθών ύψους 4,3%. Αυτές θα δοθούν σε 3,9 εκατομμύρια εργαζομένους στον κλάδο της μεταλλουργίας, που περιλαμβάνει μεγάλες βιομηχανίες, όπως οι Daimler, Siemens και Bosch, αλλά και πολλές μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις.