Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την δραστηριοποίηση της τουρκικής τράπεζας Ziraat στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θράκη με τα όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχει η περιοχή. Η «Αγροτική Τράπεζα» της Τουρκίας στην ουσία είναι ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με μεγάλη δύναμη στη γειτονική χώρα.
Αποστολή του newsbeast.gr στη Θράκη
Ποιο είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο για την δραστηριότητα της τράπεζας στη Θράκη; Δεδομένου κιόλας ότι πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και από τη χώρα μας δραστηριοποιούνται σε γειτονικές χώρες.
Μέσω δημοσιευμάτων του εγχώριου Τύπου και ερωτήσεων που έφτασαν μέχρι την ελληνική Βουλή αφήνονταν υπονοούμενα για παρασκηνιακή δράση της κρατικής τράπεζας στην Ελλάδα η οποία από κάποιους είχε συνδεθεί με την επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τα πολιτικά παιχνίδια που θέλει να παίξει στη περιοχή της Θράκης.
Ειδικά στις περιοχές όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι πολύ έντονο η πάγια τακτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να μιλάει για «τουρκική μειονότητα». Έτσι λοιπόν συνδέεται από αρκετούς η δραστηριοποίηση της τουρκικής τράπεζας στη Θράκη με την «εδαφική εγκαθίδρυση της Τουρκίας μέσω αγοράς γης ή απόκτηση περιουσιών μέσω των υποθηκών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο 2017 η Ziraat έβγαλε στο σφυρί περιουσία οφειλέτη στη Ρόδο.
Συγκεκριμένα Στις 28 Ιουνίου, στο ειρηνοδικείο της Ρόδου, προσδιορίστηκε ο πρώτος πλειστηριασμός ελληνικής περιουσίας από την τουρκική κρατική αγροτική τράπεζα Ζιραάτ. Πρόκειται για αγρό τεσσάρων στρεμμάτων, στο χωριό Κοσκινού, τον οποίο είχε βάλει υποθήκη Ροδίτης επιχειρηματίας, προκειμένου να πάρει δάνειο ύψους 242.983,60 ευρώ, το οποίο, όμως, δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει.
Πολλά ΜΜΕ έκαναν την εκτίμηση ότι η μέγγενη της κρίσης που είχε κλείσει την στρόφιγγα της δανειοδότησης των ελληνικών τραπεζών προς τους επιχειρηματίες, έδωσε την ευκαιρία στη Ziraat να δανείζει αφειδώς και με ελκυστικούς όρους και χαμηλά επιτόκια, ξεκινώντας από τη Θράκη, κάθε Έλληνα πολίτη, μουσουλμάνο και μη.
Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε μέχρι την ελληνική Βουλή μέσω ερώτησης που απηύθυνε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, με αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Συγκεκριμένα ο κ. Νικολόπουλος είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ότι «φτάνουν σε εμένα καταγγελίες που έφτασαν στον ίδιο, σύμφωνα με τις οποίες ακίνητα χριστιανών αγοράζονται σε υπέρογκες τιμές «που σίγουρα δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία οι υποψήφιοι Έλληνες μουσουλμάνοι που συνδέονται στενά με το τουρκικό Προξενείο».
Ενώ μεταξύ άλλων είχε αναφέρει «Οι μόνοι που αγοράζουν πλέον γη είναι οι Έλληνες μουσουλμάνοι, οι αυτοαποκαλούμενοι “Τούρκοι”. Ακίνητα φιλέτα στις πόλεις και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα πεδινά «σφάζονται» από χριστιανούς και αγοράζονται από μουσουλμάνους, πολλοί από τους οποίους δεν κρύβουν τις σχέσεις τους με το προξενείο».
Κατά την παραμονή μας στην Κομοτηνή και την Ξάνθη και στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε μια όσο πιο σφαιρική άποψη γίνεται για την δραστηριότητα διαπιστώσαμε ότι όλες οι μαρτυρίες μας μένουν στο επίπεδο των υπονοιών και των εκτιμήσεων. Όταν οι υποθέσεις φτάνουν σε πραγματικές δοσοληψίες με την τράπεζα τότε, όπως μας είπαν όλοι όσοι μιλήσαμε, «όλα γίνονται όπως σε κάθε άλλη τράπεζα της χώρας».
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, Ιμάμ Αχμέτ μιλώντας για την δράση της τράπεζας στα χωριά των μουσουλμάνων μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η τακτική του εκτουρκισμού είναι γνωστή. Άνθρωποι του τουρκικού προξενείου και άνθρωποι της τράπεζας κάνουν συχνά επισκέψεις στα πομακοχώρια και ειδικά ο διευθυντής της τράπεζας καλεί κατοίκους στο γραφείο του για φιλική κουβέντα και τσάι.
Ένας εργαζόμενος στην πόλη της Κομοτηνής που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του μας έδωσε την δική του εκδοχή η οποία ωστόσο κατέληγε στο ότι η τράπεζα λειτουργεί όπως όλες οι άλλες: «Πριν από περίπου 5-7 χρόνια και το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και η τράπεζα Ziraat προχώρησαν σε αγορές γης μουσουλμάνων με πάρα πολύ χαμηλό αντίτιμο.
Αυτή η τακτική προχωρούσε για πολύ καιρό. Το κτηματολόγιο ωστόσο άρχισε να ελέγχει την διαδικασία αυτών των αγοραπωλησιών και μπήκε ένα σχετικό φρένο στην συνέχιση των αγορών γης. Η αίσθηση που αφήνει σε μία μερίδα κόσμου είναι ότι η τράπεζα σε συνεργασία με το προξενείο κάνει επεκτατική πολιτική αγοράζοντας γη στην Θράκη θέλοντας να την χρησιμοποιήσει για ενδεχόμενες απαιτήσεις στο μέλλον που κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιες θα είναι».
Από την πλευρά του ο ανταποκριτής της ΕΡΑ Κομοτηνής Σαμή Καραμπουγιούκογλου παρουσιάζει μία ελαφρώς διαφοροποιημένη κατάσταση: «Η παρουσία της στις δύο πόλεις, Ξάνθη και Κομοτηνή, είναι σχετικά ισχνή. Στη Θράκη στοχεύει κυρίως σε δάνεια δημοσίων υπαλλήλων με όρους όπως όλων των υπόλοιπων τραπεζών. Και αυτό το γνωρίζω από το δικό μου ρεπορτάζ με πελάτες της τράπεζας. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς άλλωστε γιατί βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και υπόκεινται στους σχετικούς τραπεζικούς νόμους».
Ο κ. Καραμπουγιούκογλου εξήγησε γιατί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας πλέον δεν είναι αυτό που θα επιθυμούσε το ίδιο το ίδρυμα. «Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην τράπεζα. Οι μειονοτικοί είναι επιφυλακτικοί γιατί αφενός θέλουν να είναι σίγουροι για τα χρήματά τους μιας και βλέπουν τα τελευταία χρόνια την πορεία της τουρκικής οικονομίας. Επί προσθέτως γίνονται ακόμα πιο επιφυλακτικοί όταν διαβάζουν για ενδεχόμενες σχέσεις της τράπεζας με το επίσημο τουρκικό κράτος και εμπλοκή σε πολιτικά ζητήματα των δύο χωρών. Ανεξάρτητα αν ισχύουν ή όχι».
Απευθυνθήκαμε στην τράπεζα για μία δήλωση επί του ζητήματος αλλά δεν λάβαμε κάποια απάντηση.