Έως τις 15 Οκτωβρίου οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους, προκειμένου η Κομισιόν να κρίνει στη συνέχεια εάν συνάδουν με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Μπορεί όλα τα βλέμματα αυτές τις ημέρες να είναι στραμμένα στην Ιταλία,αλλά το τρίτο μεγαλύτερο μέλος της νομισματικής ένωσης δεν είναι το μόνο, που ανησυχεί τους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ακόμη τέσσερις χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν «πονοκέφαλο» με τα σχέδιά τους στις Βρυξέλλες.
Ιταλία
Στην Ιταλία, όπου το χρέος είναι στο 131% του ΑΕΠ και η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου κινείται κοντά στο 3%, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν στο 2%, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων έχει υποσχεθεί γενναιόδωρες φοροελαφρύνσεις, αύξηση των κοινωνικών δαπανών, κατάργηση του νόμου για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο πλαίσιο του σχεδίου της για «στροφή 180 μοιρών» σε σχέση με τις πολιτικές των προηγούμενων ετών.
Ο Ματέο Σαλβίνι πάντως σήμερα εξήγησε πως δεν θα τα κάνουν όλα από την πρώτη στιγμή και διαβεβαίωσε ότι δεν σχεδιάζουν να τινάξουν τα δημόσια οικονομικά στον αέρα.
Το κλειδί βρίσκεται στον υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, και στο εάν θα καταφέρει να εφαρμόσει μέρος του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, χωρίς να επιτρέψει την αύξηση του ελλείμματος.
Ελλάδα
Στην Ελλάδα όπου η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι στο 4,6% έναντι 5,5% πριν από ένα χρόνο, η έξοδος από το μνημόνιο έχει χαρακτηριστεί «ιστορία επιτυχίας» από τους Ευρωπαίους. Όλοι όμως έχουν επισημάνει τις μεγάλες δυσκολίες που παραμένουν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των άκρως φιλόδοξων στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στις μεγάλες προκλήσεις παραμένει και το ποσοστό της ανεργίας, που εξακολουθεί να προσεγγίζει το 20%. Το Bloomberg θυμίζει ότι στο παρελθόν, όποτε υπήρξαν δημοσιονικά περιθώρια, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεγε τις εφάπαξ ενισχύσεις σε συνταξιούχους και ανέργους.
Γερμανία
Είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης και θεωρείται και η πιο πειθαρχημένη; Γιατί λοιπόν να προκαλεί ο προϋπολογισμός της πονοκέφαλο; Λόγω των επίμονων πλεονασμάτων. Για δεύτερη διαδοχική χρονιά φέτος η Γερμανία εμφανίζει το υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ στοχεύει και σε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Κομισιόν, ΔΝΤ και οικονομολόγοι έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι για τις ανισορροπίες στην Ευρωζώνη και στο διεθνές σύστημα ευθύνονται και οι πλεονασματικές χώρες. Έχουν δε επισημάνει την ανάγκη για υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις από τις χώρες, που έχουν τα περιθώρια. Το πρώτο εξάμηνο η χώρα εμφάνισε πλεόνασμα ρεκόρ ύψους 48,1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
Γαλλία
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ είναι και αυτή στο μικροσκόπιο. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που στο παρελθόν έχει υπερβεί τους επισήμως συμφωνηθέντες στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμά της και έχει κατηγορηθεί μάλιστα ότι έχει τύχει πιο ευνοϊκής μεταχείρισης σε σχέση με χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ο Εμανουέλ Μακρόν καλείται να δείξει ότι μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα κρατήσουν το έλλειμμα χαμηλά, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη. Αυτά σε μία περίοδο κατά την οποία βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρέει, εν μέρει και εξαιτίας της φορολογικής μεταρρύθμισης, που προωθεί.
Ισπανία
Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ και ο πέμπτος «πονοκέφαλος», μετά τις πολιτικές ανατροπές του τελευταίου έτους. Ακόμη και εάν ο Πέδρο Σάντσεθ βρει τα περιθώρια να ανατρέψει, όπως έχει υποσχεθεί, μέρος των περικοπών των προηγούμενων ετών και να διορθώσει αδικίες, η έγκριση του προϋπολογισμού από τη Βουλή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, σχολιάζουν αναλυτές. Οι αγορές δείχνουν πάντως να τον εμπιστεύονται, αν κρίνει κανείς από την απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου, που είναι στο 1,4%. Σημειώνεται ότι το χρέος της Ισπανίας είναι στο 98,3% του ΑΕΠ.