Έτοιμο το νομοσχέδιο, κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες και για τους δικαστές
Κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον έλεγχο πόθεν έσχες , το οποίο αποτέλεσε κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών τον περασμένο χρόνο, τινάζοντας
ουσιαστικά τη διαδικασία στον αέρα αφού όλοι οι υπόχρεοι θα αναγκαστούν να υποβάλλουν εκ νέου ή απλώς να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τα οποία δήλωσαν. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για κοστολόγηση και ακολούθως θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Μάλιστα η εμπλοκή στην κατάθεση πόθεν έσχες εξαιτίας της αντισυνταγματικότητας που εντόπισε η Ολομέλεια του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2017 μετά από προσφυγή των δικαστών , «πάγωσε» και τις διαδικασίες ελέγχων τους.
Δηλώσεις και από όσους υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης αλλά και εν διαστάσει συζύγους
Στις περιπτώσεις που έχει ήδη διενεργηθεί έλεγχος, σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις , αυτός θεωρείται άκυρος καθώς έγινε βάση αντισυνταγματικού νόμου.
Προθεσμία
Συνεπώς , εκτιμάται πως όλοι οι υπόχρεοι πόθεν έσχες θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου τις δηλώσεις τους για τη χρήση των ετών 2015, 2016, μαζί με του έτους 2017. Ωστόσο, στο σύστημα θα υπάρχουν οι προγενέστερες δηλώσεις, οπότε σε περίπτωση που δεν προκύπτουν αλλαγές θα μπορούν οι υπόχρεοι απλώς να επανυποβάλουν τις δηλώσεις, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα δοθεί μία δίμηνη προθεσμία, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2018, ώστε οι υπόχρεοι να προλάβουν να καταθέσουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.
Με το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ.Παπαγγελόπουλος:
– θα γίνει υποχρεωτική η δήλωση μετρητών άνω των 30.000 ευρώ (ήταν 15.000 πριν από την απόφαση του ΣτΕ) που δεν περιλαμβάνονται σε τραπεζικές καταθέσεις (σ.σ στο στρώμα) καθώς και των κινητών περιουσιακών στοιχείων (πίνακες, τιμαλφή κλπ) άνω των 40.000 ευρώ (ήταν 30.000 ευρώ).
Δηλώνονται
και τα λεφτά
στο στρώμα
Όμως μετά την ανάρτηση των σχετικών στοιχείων στο διαδίκτυο με τη νέα ρύθμιση, προβλέπεται πως δεν θα δημοσιοποιούνται αλλά θα γίνεται έλεγχος από το αρμόδιο όργανο.
– οι υπόχρεοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες, όπως ακριβώς και οι σύζυγοι. Και οι εν διαστάσει σύζυγοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν δηλώσεις, ενώ σε περίπτωση άρνησής τους θα καλούνται από το όργανο ελέγχου που θα δίνει προθεσμία υποβολής, ενώ προβλέπονται κυρώσεις στην περίπτωση και δεύτερης αναιτιολόγητης άρνησης.
– Στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής, προβλέπεται ένα ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 200 ευρώ, ενώ αν η καθυστέρηση ξεπεράσει τους δυο μήνες το πρόστιμο θα αγγίζει τα 800 ευρώ.
-Και οι δικαστές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους
Οι δικαστές
Το νομοσχέδιο λύνει το «γόρδιο δεσμό» που είχε προκληθεί καθώς λαμβάνει μεν υπόψη την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, αλλά ορίζει νέο θεσμικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων στο πλαίσιο της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας.
Όπως λένε αρμόδιες πηγές, προσαρμόζεται ουσιαστικά στα διεθνή πρότυπα που επιβάλλουν τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Στην περίπτωση των δικαστών (μεγάλος αριθμός των οποίων δεν έχει υποβάλλει δήλωση λόγω της δικαστικής διένεξης) οι δηλώσεις τελεσίδικα θα γίνονται ηλεκτρονικά αλλά το νομοθέτημα προβλέπει πως τα «πόθεν έσχες» τους δεν θα ελέγχονται πλέον από τη Γ’ Μονάδα της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Ελέγχου των Περιουσιακών Δηλώσεων, αλλά από την αρμόδια Επιτροπή (3Α) της Βουλής, την Ειδική Υπηρεσία Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, η οποία θα αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές, όπως προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ. Στη συγκεκριμένη επιτροπή της Βουλής ελέγχονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, των βουλευτών και ευρωβουλευτών, των περιφερειαρχών, των δημάρχων, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση. Eιδικά για τους ελέγχους του «πόθεν έσχες» των δικαστών, η 11μελής Επιτροπή που θα οριστεί θα έχει πρόεδρο προερχόμενο από τον δικαστικό κλάδο.
Η επιτροπή
Η Επιτροπή είναι εννεαμελής (και θα γίνει 11μελής) με προεδρεύουσα την πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και μέλη: έναν αρεοπαγίτη, έναν σύμβουλο της Επικρατείας, έναν σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον συνήγορο του Πολίτη, τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, τον πρόεδρο της Αρχής για το μαύρο χρήμα, έναν βουλευτή της μεγαλύτερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας που μετέχει στην κυβέρνηση και έναν βουλευτή της μεγαλύτερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν μετέχει στην κυβέρνηση.