Βασικό όπλο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών θα αποτελέσουν εφεξής οι γενναίες αναδιαρθρώσεις δανείων, παράλληλα με τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων και τους πλειστηριασμούς. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κινήθηκαν εντός στόχων, ή και τους υπερέβησαν, αναφορικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου. Την γενικότερη πορεία μείωσης των NPEs/NPLs θα αποτυπώσει η Έκθεση της ΤτΕ για τους Επιχειρησιακούς Στόχους που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Ακόμη πιο φιλόδοξοι είναι οι στόχοι που θέτουν εφεξής, οι τράπεζες.
Βάσει των όσων ανακοίνωσαν οι τράπεζες το διήμερο 30 – 31 Αυγούστου, προκύπτουν (με σειρά ανακοινώσεων αποτελεσμάτων) τα εξής:
Η Alpha Bank μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα το β΄ τρίμηνο 2018 κατά 2,4 δις. ευρώ σε ετήσια βάση (στα 24,6 δισ. ευρώ). Στο τέλος Ιουνίου 2018, ο δείκτης NPE του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 51,9%.
Τα δάνεια σε καθυστέρηση (NPLs) στην Ελλάδα μειώθηκαν στο τρίμηνο κατά 2,3 δις. ευρώ (στα 16,5 δισ. ευρώ) και ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 35,6% (34,5% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, 36,2% για το στεγαστικό και 39% για το καταναλωτικό).
Στο β΄ τρίμηνο 2018 υπήρξε “είσοδος” νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων 660 εκατ. ευρώ λόγω redefault στο χαρτοφυλάκιο λιανικής και “έξοδος” δανείων 79 εκατ. ευρώ, τα οποία είτε θεραπεύτηκαν, είτε αποπληρώθηκαν, είτε ρευστοποιήθηκαν.
Στόχος για το β΄ εξάμηνο του 2018 είναι η περαιτέρω μείωση των NPEs κατά 2,9 δισ. ευρώ. Αυτή θα επιτευχθεί από την ολοκλήρωση της πώλησης των δύο χαρτοφυλακίων που έχουν δρομολογηθεί (Jupiter και Mercury, συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ) και από την υλοποίηση αναδιαρθρώσεων και ρευστοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Τράπεζα έχει επενδύσει σημαντικά στον μετασχηματισμό του χαρτοφυλακίου λιανικής, εγκαινιάζοντας στις 2 Ιουλίου σχέδιο αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων με πιο ευέλικτα προϊόντα και αυτοματισμούς. Οι ενδείξεις από το μίγμα των νέων προϊόντων είναι πολύ θετικές και τα αποτελέσματα θα φανούν στο δ΄ τρίμηνο του έτους.
H Eurobank μείωσε τα NPEs κατά 600 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο και 1,1 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2018. Στο β΄ τρίμηνο είχε αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 199 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 110 μονάδες βάσης έναντι του α΄ τριμήνου 2018 και κατά 440 μ.β. σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στο 40,7%.
Συνεχώς από το β΄ τρίμηνο του 2017, η Eurobank υπερβαίνει τους στόχους για τη μείωση των NPEs, ωστόσο, εφεξής θα ακολουθήσει ακόμη επιθετικότερη στρατηγική μείωσης. Στο β΄ εξάμηνο 2018, έναντι στόχου για NPEs στα 17,8 δισ. ευρώ, η Τράπεζα μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της στα 17,3 δισ. ευρώ. Στόχος για το τέλος του 2018 είναι τα NPEs να μειωθούν στα 15,6 δισ. ευρώ. Η διαφορά του 1,7 δισ. ευρώ φαίνεται ότι θα υπερκαλυφθεί, αφού η Τράπεζα έκανε λόγο στους αναλυτές για μείωση των NPEs κατά 2 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους, η οποία θα προέλθει εξ ημισείας από την πώληση χαρτοφυλακίου NPLs και από ρυθμίσεις – ρευστοποιήσεις – διαγραφές). Για το 2019, στόχος είναι για μείωση των NPEs στα 12,1 δισ. ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα μείωσε τα εγχώρια μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 500 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο 2018 και είχε αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 300 εκατ. ευρώ. Ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών επίσης παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα (- 199 εκατ. ευρώ). Οι εγχώριοι δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν σε 43% και 30% αντίστοιχα.
H ΕΤΕ σημείωσε υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των NPEs κατά 1,3 δισ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο 2018. Οι δεσμεύσεις της Τράπεζας έναντι του SSM είναι για μείωση των NPEs κατά 8,4 δισ. ευρώ και των NPLs κατά 7,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2016 – 2019 (τα NPEs να βρεθούν στα 13,1 δισ. ευρώ και τα NPLs στα 7,7 δισ. ευρώ). Η μείωση των NPEs κατά 5,5 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα αρνητικού σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (2,1 δισ. ευρώ) και διαγραφών δανείων (3,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων πωλήθηκαν αργότερα 2 δισ. ευρώ).
Η Τράπεζα Πειραιώς είχε συνολική ετήσια μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 5,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου 2018, με το υπόλοιπό τους να υποχωρεί στα 29,4 δισ. ευρώ. Από την αρχή του έτους, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υποχώρησαν κατά 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο.
Στόχος μέχρι τα τέλη του έτους είναι επιπλέον μείωση των NPEs κατά 2,5 δισ. ευρώ. Για το διάστημα Ιουνίου 2018 – Δεκεμβρίου 2019, η επιδιωκόμενη μείωση των NPEs ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ. Αυτή θα επιτευχθεί κατά 5,6 δισ. ευρώ μέσω αναδιαρθρώσεων, εισπράξεων, ίασης δανείων και ρευστοποιήσεων και κατά τα υπόλοιπα 2,4 δισ. ευρώ από πωλήσεις χαρτοφυλακίων.
Στο μέτωπο των αναδιαρθρώσεων, η Τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει μέσα στο α΄ εξάμηνο 2018 δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ, με το 70% των ρυθμίσεων να είναι μακροπρόθεσμες.