Σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, διαπίστωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Το ΕΔΑΔ, στο οποίο είχαν προσφύγει ο Τύπος και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καταδίκασε σήμερα τη Βρετανία για τις μαζικές υποκλοπές στις επικοινωνίες. Ο πρώην υπάλληλος της CIA, που έφερε σε δύσκολη θέση τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, είχε αποκαλύψει – μεταξύ άλλων – ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας συγκέντρωναν συλλήβδην στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων και ηλεκτρονικής επικοινωνίας, είτε επρόκειτο για υπόπτους είτε για απλούς πολίτες.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι μαζικές υποκλοπές επικοινωνιών και τα μέτρα για να ληφθούν τα δεδομένα από τους παρόχους πρόσβασης στο Ίντερνετ παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρώπινων Δικαιωμάτων λόγω «της ανεπάρκειας των εγγυήσεων που ισχύουν για τις εμπιστευτικές δημοσιογραφικές πληροφορίες».
Με τις υποκλοπές αυτές παραβιάστηκε επίσης το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και της οικογενειακής ζωής, προσθέτει το δικαστήριο.
Το ΕΔΑΔ εκτιμά αντιθέτως πως το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν και σε ξένα κράτη δεν συνιστά παραβίαση.
Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύφθηκαν το 2013 από τον Έντουαρν Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε τις υποκλοπές της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας (NSA), οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως η GCHQ, είναι μείζονες επιτηρητές των παγκόσμιων επικοινωνιών.