Σοβαρές ελλείψεις και κενά στην αντιμετώπιση των ροών του βρώμικου χρέους και κυρίως στο συντονισμό μεταξύ των εθνικών και κοινοτικών αρμόδιων αρχών διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε εμπιστευτικό έγγραφο, που έρχεται στο φως, σε μία περίοδο αποκάλυψης αρκετών σκανδάλων ξεπλύματος χρήματος, στα οποία εμπλέκονται ευρωπαϊκές τράπεζες.
Το εμπιστευτικό έγγραφο, που ετοίμασαν αξιωματούχοι της ΕΚΤ, της EBA και της Κομισιόν, προσδιορίζει τις σοβαρές αδυναμίες στην αντιμετώπιση των δικτύων βρώμικου χρήματος και προτείνει τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού σώματος, που θα διασφαλίζει ότι οι τράπεζες διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους. Την ιδέα στηρίζει και η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίαζαν στους FT ότι παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφερθεί πολλές από τις αρμοδιότητες της τραπεζικής εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο έλεγχος των σκανδάλων διαφθοράς και βρώμικου χρήματος παραμένει εν πολλοίς υπόθεση των εθνικών αρχών.
Toν τελευταίο χρόνο έχουν χτυπήσει αρκετά καμπανάκια για τα προβλήματα που υπάρχουν. H περίπτωση της Danske Bank είναι η πλέον χαρακτηριστική. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times πέρασαν περί τα 30 δισ. δολάρια από ύποπτους λογαριασμούς Ρώσων και πολιτών πρώην σοβιετικών χωρών μέσω του εσθονικού βραχίονά της μόνο το 2013. Παλαιότερα δημοσιεύματα του Τύπου της Δανίας έκαναν λόγο για ξέπλυμα 8,3 δισ. δολαρίων από την Dasnke στην Εσθονία την περίοδο 2007-2015.
Την ίδια ώρα οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τη λετονική ABLV- μία τράπεζα, που εποπτεύεται απευθείας από την ΕΚΤ- ότι βοήθησε τη χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Μόλις χθες η ING κατέληξε σε διακανονισμό με τις ολλανδικές αρχές για υπόθεση ξεπλύματος χρήματος.