Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείου Ρόδου, έγινε δεκτή η αγωγή που άσκησαν 3 κάτοικοι Ρόδου κατά 2 συγγενών τους για την ακύρωση απόφασης του Ειρηνοδικείου Ρόδου με την οποία κηρύχθηκε κύρια ιδιόγραφη διαθήκη της αποβιώσασας την 19η Ιουνίου 2014 γιαγιάς τους με χρονολογία σύνταξης την 25 Ιουνίου 2013, λόγω πλαστότητας.
Πιο συγκεκριμένα την 19η Ιουνίου 2014 απεβίωσε στη Ρόδο από καρδιακή ανακοπή η γιαγιά των εναγόντων και μητέρα των εναγομένων.
Προαποβιωσάντων δε αυτής του συζύγου της, καθώς και των γονέων της, στην κληρονομιά της κλήθηκαν, ως μοναδικοί εξ αδιαθέτου κληρονόμοι τα 4 τέκνα της.
Στον προαποβιώσαντα αυτής στη Ρόδο τον Ιούλιο του 2002 υιό της και πατέρα τους υπεισήλθανε οι ενάγοντες ως μοναδικοί εξ αδιαθέτου κληρονόμοι κατά ποσοστό 1/12 εξ αδιαιρέτου ο καθένας επί της κληρονομιαίας περιουσίας της ως άνω αποβιώσασας.
Η αποβιώσασα, κατά το χρόνο του θανάτου της, είχε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις χρηματικών ποσών σε διάφορες τράπεζες και γνωρίζοντες, από τις σχετικές συζητήσεις τους σε ανύποπτο χρόνο προ του θανάτου της, ότι θα τους αφήσει κληρονομιά διάφορα ακίνητα και τις τραπεζικές καταθέσεις της, μετά τον θάνατό της, άρχισαν να επιμελούνται των διαδικαστικών πράξεων, τόσο για την αποδοχή, με συμβολαιογραφική πράξη των κληρονομιαίων ακινήτων, όσο και για την νομιμοποίησή τους ως δικαιούχων των καταθέσεών της.
Επιπλέον δε φρόντισαν να πληροφορηθούν σε ποιο ποσό θα ανερχόταν το κόστος από συμβολαιογραφικά έξοδα και φόρους κληρονομιάς στη ΔΟΥ Ρόδου.
Στο πλαίσιο δε των ενεργειών τους αυτών, απευθύνθηκαν στον δικηγόρο τους ο οποίος μετά από σχετική έρευνα, τους πληροφόρησε ότι η αποβιώσασα είχε συντάξει ιδιόγραφη διαθήκη, η οποία δημοσιεύθηκε και κηρύχθηκε κυρία με Πρακτικά Δημόσιας Συνεδρίασης του Ειρηνοδικείου Ρόδου και άφησε ως κληρονόμους της, από τους ως άνω συνολικά τέσσερις υιούς της, μόλις τους εναγόμενους δύο και συγκεκριμένα ένα αγροτεμάχιο έκτασης 639 τ.μ., μια διώροφη λιθόκτιστη οικοδομή, το μερίδιό της από ένα αγροτεμάχιο, ένα αγροτεμάχιο έκτασης 639 τ.μ. και μια διώροφη λιθόκτιστη οικοδομή αποτελούμενη από τρία κύρια δωμάτια.
Στο ακροατήριο του Ειρηνοδικείου Ρόδου εμφανίστηκαν και κατέθεσαν ενόρκως ένας κάτοικος Καλυθιών και ένας κάτοικος Ρόδου, οι οποίοι, αφού ορκίστηκαν να καταθέσουν την αλήθεια, επιβεβαίωσαν ενόρκως την δήθεν γνησιότητα της ιδιόχειρης γραφής αλλά και της υπογραφής της ως άνω αποβιώσασας επί της διαθήκης.
Οι ενάγοντες δήλωσαν βέβαιοι περί της πλαστότητας της ως άνω ιδιόγραφης διαθήκης υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το κείμενο της ιδιόγραφης διαθήκης υπογράφηκε με κεφαλαία γράμματα και περιλαμβάνει λέξεις που δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει η αποβιώσασα γιαγιά τους, καθώς δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις, αφού γνώριζε την ελληνική γλώσσα αλλά δεν μπορούσε να γράψει ελληνικά, πόσω δε μάλλον νομικούς όρους (π.χ. νόμιμη μοίρα κ.λ.π).
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Παναγιώτης Μηνάς.
Ακυρώθηκε ως πλαστή ιδιόγραφη διαθήκη Ροδίτισσας που πέθανε από ανακοπή
Προηγούμενο άρθροΚάθειρξη 17 ετών στον 35χρονο που διακινούσε ναρκωτικά στην Κρήτη
Επόμενο άρθρο Το… υποβρύχιο παιχνίδι της μίζας