μίζονται έγγραφα, ότι η καταχώριση της υπηκοότητας και ενδεχομένως αντίστοιχα της χώρας/τόπου γέννησης του αιτούντος είναι εσφαλμένη, ο χειριστής ο οποίος εξετάζει την υπόθεση προβαίνει στη σχετική εκτίμηση και εισηγείται την αλλαγή στον αρμόδιο προϊστάμενο.
ε’) σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τη συνέντευξη, προβληθούν βάσιμοι και σοβαροί λόγοι για τους οποίους ο αιτών αρχικά δεν είχε δηλώσει τα πραγματικά του στοιχεία. Η αξιολόγηση των προβαλλόμενων λόγων γίνεται από τον χειριστή. Σε αυτή την περίπτωση συνεκτιμάται η προσκόμιση τυχόν σχετικών εγγράφων.
στ’) προκύψει κατά τη συνέντευξη ότι ο αιτών που έχει καταγραφεί ως ενήλικος είναι προφανώς ανήλικος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ημερομηνία γέννησης μπορεί κατ’ εξαίρεση να τροποποιηθεί με την ως άνω διαδικασία του στοιχείου δ’. Στις λοιπές περιπτώσεις κατά τις οποίες γεννάται αμφιβολία ως προς την ανηλικότητα/ενηλικότητα του αιτούντος, ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 45 παρ. 4 του Ν. 4375/2016 (παραπομπή σε διαδικασία διαπίστωσης ανηλικότητας).
Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν τίθεται ζήτημα ενηλικότητας/ανηλικότητας, η ημερομηνία γέννησης αιτούντων διεθνή προστασία δεν δύναται να τροποποιηθεί με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου, αν η δηλωθείσα με την αίτηση αλλαγής στοιχείων ημερομηνία γέννησης δεν υπερβαίνει τα δύο έτη τουλάχιστον από την δηλωθείσα στην αίτηση διεθνούς προστασίας.
Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ.