Η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) ξεκίνησε επίσημη έρευνα για τη διαρροή στοιχείων χρηστών του Facebook που επηρέασε σχεδόν 50 εκατομμύρια λογαριασμούς.
Την περασμένη Τρίτη η εποπτική αρχή για την προστασία δεδομένων ανέφερε ότι εξετάζει το αν θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα, την οποία τελικώς ανακοίνωσε χθες Τετάρτη.
«Η έρευνα θα εξετάσει τη συμμόρφωση της Facebook με την υποχρέωση που έχει στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) να ολοκληρώσει τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων που χειρίζεται», αναφέρει η ιρλανδική DPC στην ανακοίνωσή της.
Η ευρωπαϊκή θυγατρική του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού έχει έδρα στην Ιρλανδία και το μέσο κοινωνική δικτύωσης επέλεξε την Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων ως «υπηρεσία μιας στάσης» καθώς ο ρόλος της εποπτικής αρχής για την ιδιωτικότητα των δεδομένων έχει βαρύνουσα σημασία στην ΕΕ. Γι’ αυτό και η ιρλανδική DPC θα αποφασίσει τελικά για την ποινή που θα επιβληθεί, αν επιβληθεί, κατά της Facebook στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων που εισήχθη τον περασμένο Μάιο.
Όπως προβλέπει η Κανονισμός, η εταιρείες από τις οποίες σημειώνεται διαρροή στοιχείων υποχρεούνται να το αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές εντός 72 ωρών από τη στιγμή της ανακάλυψης της διαρροής, κάτι που η Facebook φαίνεται να έκανε. Ωστόσο, το νομικό σκέλος της υπόθεσης που μπορεί να επιφέρει χρηματικές ποινές είναι το επικίνδυνο για τη Facebook.
Το μέγιστο πρόστιμο που μπορεί να αντιμετωπίσει η Facebook ανέρχεται σε 4% του ετήσιου συνολικού τζίρου, αν βρεθεί ότι έχει παραβιάσει την GDPR. Η εταιρεία είχε τζίρο πάνω από 40,65 δισ. δολάρια πέρυσι και από αυτό συνεπάγεται ότι το τελικό πρόστιμο μπορεί να ανέλθει σε 1,63 δισ. δολ.