Τα μισά αιτήματα απορρίπτονται με τις αιτήσεις που αφορούν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις να κατέχουν το ρεκόρ του 53%
Πάνω από τις μισές αιτήσεις που υποβάλλουν καταναλωτές για υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη και το κούρεμα των οφειλών τους , κυρίως προς τις τράπεζες, απορρίπτονται από τα Ειρηνοδικεία της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που φτάνουν μέχρι το καλοκαίρι.
Αυτή τη στιγμή έχουν υπαχθεί στο νόμο πάνω από 150.000 δανειολήπτες, με δάνεια που ανέρχονται σε 17 δις. ευρώ. Η αυστηροποίηση του καθεστώτος στα δικαστήρια έχει να κάνει προφανώς και με την επιλογή πολλών «στρατηγικών» κακοπληρωτών να επιχειρήσουν να κάνουν χρήση δικαστικής προστασίας η οποία αφορά μόνον τους αδύναμους συμπολίτες μας . Όμως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία σχεδόν οι μισές αιτήσεις για υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας του νόμου απορρίπτονται στις δικαστικές αίθουσες.
Μέχρι τον Ιούλιο το 48% των αιτήσεων υπαγωγής στον νόμο απορρίπτονται, καθώς τα δικαστήρια κρίνουν ότι δεν συντρέχει λόγος παροχής του καθεστώτος προστασίας στον αιτούντα. Παράλληλα, στις μισές από τις αιτήσεις που απορρίπτουν, τα δικαστήρια κρίνουν ότι ο δανειολήπτης έχει την ικανότητα πλήρους αποπληρωμής του χρέους του και άρα πρέπει να πληρώσει το οφειλόμενο ποσό του δανείου στην ονομαστική του αξία χωρίς κάποιο «κούρεμα».
Τα στοιχεία
Όπως αναφέρει το capital.gr τα στοιχεία από την Τράπεζα Πειραιώς είναι ενδεικτικά:
- Απορρίπτονται το 46% υποθέσεων δανείων με εξασφαλίσεις που (στα στεγαστικά δάνεια το ποσοστό απόρριψης σε 46% και στα καταναλωτικά στο 48%).
- Στα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, τα δικαστήρια απέρριψαν το 53% των αιτήσεων για ένταξη στον νόμο.
- Στο σύνολο εξασφαλισμένων και ανεξασφάλιστων δανείων, το ποσοστό απόρριψης αιτήσεων υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη διαμορφώνεται σε 48%.
Γιατί απορρίπτονται
Οι λόγοι του αυξημένου ποσοστού απόρριψης είναι μεταξύ άλλων:
- Οι αλλαγές του νόμου προς το αυστηρότερο
- Ο προκαταρκτικός έλεγχος από τη γραμματεία των δικαστηρίων για το αν ο οφειλέτης δηλώνει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το είδος αυτής, καθώς και για το αν ο οφειλέτης έχει ασκήσει άλλες αιτήσεις στο παρελθόν ή έχει άλλες εκκρεμείς αιτήσεις. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, ο γραμματέας το σημειώνει στον φάκελο της αίτησης, προκειμένου να αξιολογηθεί από τον δικαστή, με στόχο τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι δεν δικαιούνται προστασία από τον νόμο.