Το 18σελιδο πόρισμα ΠΟΡΙΣΜΑ της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής για τη «χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας» παρέδωσε κατά τη σημερινή τους συνάντηση στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Κατά τη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν επίσης μέλη της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ αλλά και πρόεδροι Ομοσπονδιών που εκπροσωπούν εργαζομένους οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα το επίδομα (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ, Γεωτεχνικοί κλπ) ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι:
-Το κόστος για το νέο επίδομα θα είναι δημοσιονομικό ουδέτερο. Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο συνδικαλιστές κάνουν λόγο για 145 εκατ. ευρώ
-Για κάποιες κατηγορίες το επίδομα είτε θα περικοπεί είτε θα καταργηθεί, προκειμένου να ενταχθούν νέες κατηγορίες: «Αν σε κάποιους χορηγούνταν με πελατειακά κριτήρια δινόταν σε βάρος κάποιων άλλων που ενώ το δικαιούνταν δεν το έπαιρνα, θα προχωρήσουμε στην αναγκαία ανακατανομή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Εφτά κριτήρια και πέντε κατηγορίες
Να σημειωθεί ότι με βάση το πόρισμα τίθενται εφτά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος (σελ. 6), ενώ δημιουργείται πίνακας επικινδυνότητας ανάλογα με τις συνέπειες στην υγεία και τις πιθανότητες να συμβεί ένα ατύχημα στην εργασία, ο οποίος καταλήγει σε πέντε κατηγορίες (σελ. 8 του πορίσματος):
Υψηλή, σημαντική, μέτρια, ελάχιστη και αμελητέα επικινδυνότητα ενός επαγγέλματος.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων με το ύψος του επιδόματος να κυμαίνεται από 35 έως 150 ευρώ.
Στο πόρισμα περιγράφεται και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής με βάση την παραπάνω μεθοδολογία, ώστε το τελικό πόρισμα της επιτροπής με τις κατηγορίες και τους δικαιούχους να είναι έτοιμο έως 17.1.2019 και το νέο επίδομα να ξεκινήσει να ισχύει από το Φεβρουάριο του 2019. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, καθώς, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν υπάρχουν περιγράμματα θέσεων εργασίας παρά μόνο σε λίγες υπηρεσίες, θα σταλούν ειδικά ερωτηματολόγια στα υπουργεία και τους φορείς που απασχολούνται εργαζόμενοι οι οποίο λαμβάνουν το επίδομα, με στόχο να γίνει η νέα κατηγοριοποίηση. Στα ίδια ερωτηματολόγια θα κληθούν να απαντήσουν και όσοι κλάδοι/ειδικότητες διεκδικούν τη χορήγηση του επιδόματος.