Το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέλουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες του κόσμου όσον αφορά την επιβολή φόρου στους κολοσσούς υψηλής τεχνολογίας (Alphabet/Google, Amazon, Facebook κ.ά.) με κριτήριο τα έσοδά τους και όχι τα κέρδη τους.
Αυτή τη στιγμή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται τις σχετικές προτάσεις. Την ίδια πολιτική εξετάζουν και Νότια Κορέα, Ινδία και ακόμα τουλάχιστον επτά χώρες της περιφέρειας Ν. Ασίας – Ειρηνικού. Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται το Μεξικό και η Χιλή, καθώς και άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, επισημαίνοντας πως οι προαναφερθέντες φόροι διαφέρουν από εκείνους που πληρώνουν ήδη οι επιχειρήσεις.
Οι φόροι επί των εσόδων στους ομίλους υψηλής τεχνολογίας είναι γνωστοί ως «ψηφιακοί» και, εάν επιβληθούν, θα αυξήσουν κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια τη φορολογική τους δαπάνη. Στόχος των νομοθετών είναι να επιβληθούν φόροι σε ψηφιακές υπηρεσίες που εκπορεύονται από έναν όμιλο σε μια χώρα, αλλά πωλούνται μέσω θυγατρικής του σε άλλη. Σε μερικές περιπτώσεις, οι προτεινόμενοι φόροι αφορούν υπηρεσίες όπως η συλλογή δεδομένων για ντόπιους χρήστες, αποσκοπώντας στη δημιουργία στοχευμένων διαφημίσεων. Κατά τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρινό Λε Μερ, «όλες οι χώρες πλέον αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να θεσπίσουν ψηφιακούς φόρους». Ο Γάλλος υπουργός έχει τεθεί επικεφαλής εκστρατείας για την προώθηση της ψηφιακής φορολόγησης ενόψει της συνόδου των ομολόγων του της Ε.Ε. τον Νοέμβριο. Βέβαια, η προοπτική αυτή δεν βρίσκει τους πάντες σύμφωνους, εξ ου και ορισμένες χώρες στη Γηραιά Ηπειρο έχουν διαμηνύσει πως θα κινηθούν μονομερώς.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος παρουσίασε χθες τον προϋπολογισμό του 2019, δήλωσε ότι θα επιβάλει μονομερώς φορολογία επί των ψηφιακών υπηρεσιών το 2020, η οποία δεν θα αφορά νεοφυείς εταιρείες αλλά μεγάλους κολοσσούς. Οπως διαμορφώνεται σιγά σιγά το τοπίο, φαίνεται ότι ακόμη κι αν υπάρξει αντιπαράθεση για το θέμα στην Ε.Ε., άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την πρωτοβουλία της, κι αυτές οι χώρες όπως η Βρετανία, καθώς και άλλες στη Λατινική Αμερική και στην Ασία θα επιβάλουν διαφορετικούς φόρους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, βέβαια, παραμένει, η μεγαλύτερη υπεράκτια αγορά για τους αμερικανικούς ομίλους στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Εάν, λοιπόν, τελικώς επιτευχθεί ομοφωνία μεταξύ των χωρών–μελών της Ε.Ε., τότε τα φορολογικά της έσοδα θα αυξηθούν κατά σχεδόν 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αλλά, ενδεχομένως, αυτό να είναι δύσκολο. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η Ιρλανδία φιλοξενεί πολλές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες χάρις στον χαμηλό συντελεστή της φόρου.
Αντιδράσεις
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν χαρακτήρισε την ψηφιακή φορολογία «μονομερή και αθέμιτη», ζητώντας από τους εμπορικούς εταίρους να συντονιστούν και να δράσουν πολυμερώς και εντός του πλαισίου του ΟΟΣΑ. Οπως αναφέρει η Wall Street Journal, οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας καταγράφουν χαμηλά κέρδη και πληρώνουν λίγους φόρους στις χώρες που παράσχουν ψηφιακές υπηρεσίες. Και αυτό γιατί συνήθως οι πελάτες στις ανωτέρω χώρες αγοράζουν τις υπηρεσίες από θυγατρική της αμερικανικής με έδρα σε τρίτη χώρα χαμηλού φορολογικού συντελεστή. Οι μονάδες στις ανωτέρω χώρες κάνουν προώθηση και τεχνολογική υποστήριξη, ενώ η θυγατρική στην τρίτη χώρα αποζημιώνει τις πρώτες για τις δαπάνες τους σε προώθηση και υποστήριξη. Οπότε απομένουν λίγα έσοδα προς φορολόγηση. Τέλος, λόγω των έντονων πιέσεων σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο κοινωνίας πολιτών, οι Amazon, Facebook, Google άρχισαν να δηλώνουν υψηλότερα έσοδα σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Βέβαια, εκ παραλλήλου, δηλώνουν και υψηλότερες δαπάνες σε τοπικό επίπεδο, κάτι που ισοφαρίζει τα διογκωμένα έσοδα.