Αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Τρίπολης σε 39χρονο δασοπυροσβέστη, ο οποίος τον Ιούνιο του 2008 τραυματίσθηκε σοβαρά στο ένα πόδι, όταν περνώντας με τη μηχανή του από το δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης σημειώθηκε κατολίσθηση βράχων.
Ο 39χρονος ταλαιπωρήθηκε πολύ με χειρουργεία και επιπλοκές και με αγωγή που κατέθεσε ο δικηγόρος του, Κώστας Μαργέλης, στράφηκε κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ζητώντας 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη και τον τραυματισμό του.
Σοβαρός τραυματισμός
Το περιστατικό συνέβη στις 22 Ιουνίου 2008, απογευματινές ώρες. Ο 39χρονος, οδηγώντας δίκυκλη μοτοσυκλέτα, κινούνταν επί της εθνικής οδού Καλαμάτας – Σπάρτης με κατεύθυνση προς Καλαμάτα. Στη χιλιομετρική θέση 13,5 έγινε μεγάλη κατολίσθηση βράχων από το παρακείμενο βουνό και ένας ογκώδης λίθος προσέκρουσε στο αριστερό κάτω άκρο και του επέφερε βαρύ τραυματισμό κάτω από το γόνατο.
Ο 39χρονος διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου διαπιστώθηκε ότι «υπέστη βαρύτατο τραυματισμό- σύνθλιψη αριστερού κάτω άκρου, βαριά συντριπτικά πολλαπλά κατάγματα αριστερής κνήμης περόνης, με απώλεια οστικής ουσίας. Τα κατάγματα αυτά ήταν επιπεπλεγμένα με μεγάλα τραύματα δέρματος, με απώλεια δέρματος και μυικών μαζών».
Την ίδια ημέρα υποβλήθηκε σε χειρουργείο και εξωτερική οστεοσύνθεση.
Στις 2/7/08 υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση και τοποθέτηση μοσχευμάτων. Το ίδιο έγινε και στις 11/7/08 λόγω βαρείας κάκωσης. Νοσηλεύθηκε στην Ορθοπαιδική Κλινική κατά το διάστημα από 22-6-2008 έως 22-7-2008 και με προγραμματισμό για συμπληρωματικά χειρουργεία λόγω έλλειψης οστικής ουσίας. Μάλιστα, οι γιατροί είχαν αποφανθεί ότι λόγω της εξαιρετικώς βαρείας καταστάσεώς του δεν μπορεί να καθορισθεί ο χρόνος νοσήσεως, ούτε το ποσοστό αναπηρίας που μπορεί να αποκτήσει.
Ακολούθως υπεβλήθη σε νέα επέμβαση για τοποθέτηση μοσχευμάτων στις 23/12/08 και σε άλλη μία στις 6/7/2009. Τον Οκτώβριο του 2010 υπεβλήθη σε τοποθέτηση νέας εξωτερικής οστεοσύνθεσης.
Συμπληρωματικά νοσηλεύθηκε στην Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας εκτάκτως από 1-11-2011 έως 9-11-2011, όπως και στις 3-9-2012 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Νοσηλεύθηκε, επίσης, από 17-10-2012 έως 31-10-2012, λόγω μόλυνσης και φλεγμονώδους αντίδρασης, και κατά το διάστημα από 7-12-2011 έως 21-12-2011.
Όλες οι επεμβάσεις και οι επιπλοκές που είχε, χρειάστηκαν πολλές εβδομάδες αποθεραπείας.
Απόφαση
Στην απόφασή του το δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο τραυματισμός του 39χρονου, εξαιτίας της κατολίσθησης βράχων στο συγκεκριμένο σημείο της εθνικής οδού Καλαμάτας – Σπάρτης, οφείλεται στην παράλειψη της Δ.Ε.Σ.Ε. Τρίπολης (τότε υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου) να λάβει τα αναγκαία μέτρα συντήρησης του συγκεκριμένου εθνικού δρόμου.
Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, «αν και είχαν υποχρέωση να συντηρούν και να διασφαλίζουν την επ’ αυτής ασφαλή κυκλοφορία για τους διερχόμενους οδηγούς και τα οχήματα, παρανόμως παρέλειψαν να συντηρήσουν, λαμβάνοντας, ειδικότερα, τα ενδεικνυόμενα προστατευτικά μέτρα για την αποφυγή πτώσης βράχων, λίθων ή γαιωδών υλικών από τις παρακείμενες (φυσικές ή τεχνητές) επιφάνειες εντός του οδοστρώματος αυτής (ώστε να αποτραπούν ή τουλάχιστον να μετριαστούν οι σωματικές βλάβες των διερχόμενων οδηγών), καθώς και να ανταποκριθούν στα ιδιαίτερα καθήκοντα και υποχρεώσεις ασφαλείας που προσιδιάζουν στη συγκεκριμένη υπηρεσία, με συνέπεια το επελθόν στη συγκεκριμένη περίπτωση ζημιογόνο αποτέλεσμα να συνδέεται αιτιωδώς με τις προαναφερόμενες παράνομες παραλείψεις αυτών, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται από την εκ των υστέρων προσπάθεια λήψης σχετικών μέτρων από την (κρατική ή ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου) Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Ειδικότερα, υπογραμμίζεται ότι δεν έλαβαν υπόψη τους το υψούμενο βραχώδες πρανές, τη μορφολογία της οδού και τις συνακόλουθες ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούσαν στο σημείο εκείνο, το γεγονός ότι είχαν ενημερωθεί πρωτίστως από την επιληφθείσα αστυνομική Αρχή για προηγούμενες κατολισθήσεις και στο επίμαχο οδικό σημείο, καθώς και ότι σημειώνονταν συνεχώς κατολισθήσεις βράχων σε διάφορες θέσεις της εθνικής οδού, γεγονός, άλλωστε, που αποδεικνύεται και από τις σχετικές καταγραφές της Τροχαίας Καλαμάτας, δε διέκοψαν οριστικά (ή έστω προσωρινά), όπως όφειλαν, την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των οδηγών. Παρέλειψαν, δε, να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες περίφραξης και αντιστήριξης του πρανούς στο σημείο, εν όψει του ότι σε μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και κατά τη φυσική πορεία των πραγμάτων, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να επέλθει πτώση βράχων από φυσικά αίτια».
Έτσι, το δικαστήριο επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση στον 39χρονο ύψους 10.000 ευρώ, το οποίο οφείλεται με επιτόκιο 6% από την επίδοση της αγωγής.