Με ραγδαίους ρυθμούς “τρέχουν” τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια του ΕΦΚΑ σε τραπεζικούς λογαριασμούς όσων οφειλετών έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές και δεν έχουν συμμορφωθεί στις προειδοποιήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως τον τελευταίο μήνα, το 40% των εισπράξεων του ΚΕΑΟ από “ρυθμίσεις” προέρχεται από κατασχέσεις λογαριασμών οφειλετών.
Αντίθετα, μέχρι τον περασμένο μήνα, τα έσοδα από κατασχέσεις ανέρχονταν κατά μέσο όρο στο 20%.
Σημειώνεται ότι στα έσοδα από “ρυθμίσεις” συμπεριλαμβάνονται όλες οι μη τακτικές ασφαλιστικές εισπράξεις, δηλαδή οι εισπράξεις οι οποίες δεν προέρχονται από τρέχουσες εισφορές εργοδοτών, μισθωτών και μη μισθωτών.
Μ΄ άλλα λόγια, στα έσοδα από ρυθμίσεις περιλαμβάνονται οι εισπράξεις από τις δόσεις των ρυθμίσεων, αλλά και τις κατασχέσεις.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι και το τέλος του β΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους σημειώθηκε αύξηση των ρυθμίσεων με αντικείμενο την τμηματική εξόφληση οφειλών, παρατηρήθηκε παράλληλα και αύξηση των εσόδων από κατασχέσεις.
Μάλιστα, στελέχη των ταμείων ανέφεραν στο Capital.gr πως η ταυτόχρονη αύξηση κατασχέσεων –διακανονισμών οφείλεται στο ότι οι κατασχέσεις οδήγησαν τους οφειλέτες στο διακανονισμό των οφειλών τους. Προτεραιότητα στις κατασχέσεις έχουν οι εργοδότες με χρέη τα οποία αφορούν το προσωπικό τους.
Παρά, όμως, την αύξηση των εσόδων από ρυθμίσεις, τα χρέη συνολικά προς τα ταμεία (ρυθμισμένα ή μη) αυξάνονται.
Στην τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ (Β’ τρίμηνο 2018) ανήλθαν σε 33,8 δισ. ευρώ έναντι 31,7 δις. ευρώ τρεις μήνες πριν.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στη μεταφορά χρεών από τα παλιά ταμεία, πχ τον ΟΑΕΕ αλλά και νέες εργοδοτικές, κυρίως, οφειλές προς το τέως ΙΚΑ. Οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές αναμένεται να αυξηθούν το αργότερο έως το τέλος του έτους.
Και αυτό για δύο βασικούς λόγους:
– Πρώτον γιατί θα μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων προς το τέως ΕΤΑΑ.
-Δεύτερον, γιατί θα μεταφερθούν οι ανείσπρακτες εισφορών των αυταπασχολουμένων και των αγροτών για το 2017, μετά την λήξη της προθεσμίας εξόφλησης τους.
Μ’ άλλα λόγια, αναμένεται παραπέρα διόγκωση των χρεών προς τα ταμεία. Έτσι την ίδια ώρα που μειώνεται το stock των αιτήσεων συνταξιοδότησης και έτσι τα χρέη των ταμείων προς τους ασφαλισμένους, συνεχίζεται να αυξάνονται τα χρέη των εργοδοτών και των αυτασφαλισμένων προς τα ταμεία.
Έως τώρα, η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία κάθε άλλο παρά έχει φέρει τα αποτελέσματα τα οποία θα ήθελε τόσο η κυβέρνηση, όσο οι ίδιοι οι οφειλέτες.
Η δε πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων δεν μπορεί να προσελκύσει μεγάλο πλήθος οφειλετών.
Πάνω –κάτω μόνο ένας στους δέκα οφειλέτες βρίσκεται σε μία διαδικασία ρύθμισης των οφειλών του.
Έτσι ζητούμενη είναι πλέον μία νέα ρύθμιση, η οποία θα μπορέσει αφενός να ανακουφίσει τη μεγάλη μάζα των οφειλετών, αφετέρου να αυξήσει τα έσοδα των ταμείων, ειδικά καθώς θα είναι αυτά που θα κρίνουν τη διατήρηση των πλεονασμάτων τους και, μαζί με αυτή, τη μη περικοπή των συντάξεων, όχι μόνο το 2019 αλλά και αργότερα.