«Ως χώρα είχαμε πάρει διαζύγιο από τους ελέγχους. Στις χώρες της Ε.Ε τους εφαρμοστές του προγραμματισμού έργων τους ελέγχουν, δεν τους αφήνεις στην τύχη τους να εφαρμόζουν ό,τι θέλουν, όπως το θέλουν, εκτός συντεταγμένης πορείας», δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Κασσαβέτης με αφορμή την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εμφανίζει το κράτος ως κακοπληρωτή λόγω ανικανότητας και διαφθοράς.
«Οι αιτίες είναι συγκεκριμένες. Είναι ορισμένες κακοδαιμονίες- φαινόμενα όπως οι απευθείας αναθέσεις. Οι απευθείας αναθέσεις συνδέονται με τη μάστιγα των κατατμήσεων των δημοσίων συμβάσεων, οι προϋπολογισμοί που συντάσσονται είναι εκτός πραγματικότητας. Έχουν φτάσει στα ύψη οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων προς τρίτους», επισήμανε ο κ. Κασσαβέτης τονίζοντας ότι «δυστυχώς, συνεχίζονται οι απευθείας αναθέσεις. Σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζουμε ορισμένους που συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν μάθει ότι υπάρχει και η μέθοδος του διαγωνισμού. Ξέρουν ότι το πλαφόν για απευθείας αναθέσεις είναι 20.000 ευρώ, το βάζουν 16.000-17.000 ευρώ και λένε είμαι νόμιμος. Όταν όμως αρχίζουν οι δημοσιονομικοί έλεγχοι του ελεγκτικού συνεδρίου, έχουμε μία σειρά επιλογών να απορρίπτονται ως μη μόνιμα. Αυτά έχουν επιπτώσεις και οδηγούν και στο φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Παράλληλα, ο κ. Κασσαβέτης υποστήριξε ότι “η νομοθεσία λέει ότι μπορείς για απρόβλεπτους λόγους, απρόβλεπτης ανάγκης, κατεπείγοντος , μπορείς να κάνεις μία απευθείας ανάθεση, δεν θα το πάρεις όμως σκοινί- κορδόνι. Για να είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι πρέπει να εφαρμόσουμε τις μονάδες εσωτερικών ελέγχων. Μπορεί να προλαμβάνει πολλά θέματα και να τρέχει η διοικητική μηχανή ταχύτερα, να μην κάνει λάθη και να έχουμε σωστό και σοβαρό διοικητικό αποτέλεσμα, ώστε να έρχεται ο εξωτερικός έλεγχος για τα πολύ μεγάλα και σοβαρά θέματα. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό, η έλλειψη μονάδων εσωτερικού ελέγχου».