Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, αποκαλύπτουν τον προβληματισμό των μελών του συμβουλίου για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με κάποιες από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Εκτός από την άνοδο του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο, η ΕΚΤ φαίνεται ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τους κραδασμούς στις αναδυόμενες αγορές αλλά και την υψηλή μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίτινγκ, υπενθυμίζει πως η Ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης και πως κανένας από τους κινδύνους που αναφέρονται στα πρακτικά της ΕΚΤ δεν έχει πλήξει ακόμη καίρια τις οικονομίες των κρατών-μελών. Η κατάσταση, όμως, θα μπορούσε να επιδεινωθεί σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποσύρει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Αρχισε να εφαρμόζει αυτά τα μέτρα τον Μάρτιο του 2015, για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Εως τα τέλη του τρέχοντος έτους θα τερματιστούν οι μηνιαίες αγορές ομολόγων, και τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα έως το καλοκαίρι του 2019, όπως έχει ανακοινώσει η Ευρωτράπεζα.
Αυτό σημαίνει πως οι αγορές των κρατικών και των εταιρικών ομολόγων δεν θα μπορούν να στηριχθούν στο δίχτυ προστασίας που τους παρείχε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Ηδη έχουν ενταθεί οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα λόγω της διαμάχης για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας μεταξύ του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού και των Βρυξελλών. Οικονομικοί αναλυτές αναμένουν ότι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα γίνει στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2019.