Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πιο ξεκάθαρους κανόνες για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, που θα εφαρμόζονται ομοιόμορφα σε όλες τις χώρες της, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος, αλλά αρκετές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, ζήτησαν να υπάρξει προσοχή.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει μία σειρά γνωστών περιπτώσεων ξεπλύματος χρήματος από τράπεζες αρκετών χωρών-μελών της, όπως της Δανίας, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας και της Λετονίας. “Πρέπει να εξετασθεί ένα υψηλό επίπεδο εναρμόνισης των εφαρμοστέων κανόνων με τη μορφή μίας ρύθμισης”, είπε ο ντε Γκίντος σε υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στο Λουξεμβούργο.
Μία ρύθμιση της ΕΕ είναι άμεσα εφαρμοστέα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά οι κανόνες της ΕΕ κατά του ξεπλύματος χρήματος είναι ενσωματωμένοι σήμερα σε οδηγίες που δίνουν στις κυβερνήσεις μεγάλα περιθώρια ευελιξίας κατά την εφαρμογή τους. Αυτό έχει οδηγήσει σε διαφορετικά επίπεδα επιβολής και σε κενά στο πλαίσιο της ΕΕ. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι εδώ και πολύ καιρό απρόθυμες να εκχωρήσουν εθνικές εξουσίες για τον έλεγχο των τραπεζών και την αντιμετώπιση του εγκλήματος.
Πολλές από αυτές επιβεβαίωσαν την Τρίτη τις επιφυλάξεις τους στην έκκληση του ντε Γκίντος και σε ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ελαφρά ενίσχυση της κοινής εποπτείας κατά του ξεπλύματος χρήματος. Η Γερμανία ζήτησε περισσότερο χρόνο για την αλλαγή του σημερινού πλαισίου. Απαντώντας στην πρόταση του ντε Γκίντος για την ενσωμάτωση των οδηγιών σε μία ρύθμιση, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γεργκ Κούκιες, δήλωσε: “Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι κάτι που είμαστε πολύ ανοικτοί να το συζητήσουμε”. Η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία και η Φινλανδία είπαν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για το ποιες αλλαγές απαιτούνται, επιβεβαιώνοντας την επιφυλακτική γραμμή που κράτησαν στις κλειστές συνεδριάσεις. Η Ουγγαρία ήταν αντίθετη σε κάθε πρόταση που θα μείωνε τις εθνικές αρμοδιότητες.