Σύμφωνα με τις ίδιες συνδικαλιστικές πηγές που μίλησαν στην aftodioikisi.gr υπολογίζεται ότι από τις περικοπές αυτές θα πληγούν περί τους 90.000 δημοσίους υπαλλήλους, εκ των οποίων περίπου οι μισοί στους δήμους. Μάλιστα, οι δημοτικοί υπάλληλοι (σ.σ. κυρίως στην καθαριότητα) αναμένεται να είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι καθώς το ύψος του Επιδόματος φτάνει τα 150 ευρώ, υπερδιπλάσιο έως και τετραπλάσιο από άλλες κατηγορίες συναδέλφων τους στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση ΚΥΑ του 2012 στο Δημόσιο έχουν θεσπιστεί τρεις κατηγορίες για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας:
α) Κατηγορία Α΄ που λαμβάνει 150 ευρώ.
β) Κατηγορία Β΄: 70 ευρώ.
γ) Κατηγορία Γ: 35 ευρώ.
Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία μεταξύ των δικαιούχων του Επιδόματος όχι μόνο δημοτικών αλλά και δημοσίων υπαλλήλων, με την ΑΔΕΔΥ να προχωράει πριν από μερικές ημέρες σε απεργιακή κινητοποίηση. Την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι το πόρισμα που, σύμφωνα με το πολυμονομοσχέδιο του περασμένου Ιανουαρίου, επρόκειτο να παραδώσει έως τα τέλη Μαΐου 2018 15μελής Επιτροπή παραμένει «φάντασμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, της aftodioikisi.gr, στο κείμενο του πορίσματος επιβεβαιώνεται ότι οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, γεγονός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, που το μόνο το οποίο δεν θα ήθελε ενόψει μάλιστα και εκλογών, είναι να διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη στους δήμους.
Το τι μέλλει γενέσθαι κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Πάντως, στο πολυνομοσχέδιο του Ιανουαρίου προβλέπεται ότι η ΚΥΑ με την οποία θα προσδιοριστούν οι (νέοι) δικαιούχοι, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα πρέπει να έχει εκδοθεί το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2019. Παράλληλα, οι αλλαγές στο επίδομα επιβεβαιώνονται και από την Συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών τον περασμένο Μάιο.