Οι δασμοί των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να έχουν αντίκτυπο στις εμπορικές πολιτικές της Κίνας.
Την περασμένη Κυριακή, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τους δασμούς σε 1.585 προϊόντα. Η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου και οδηγήσει το συνολικό επίπεδο των δασμών στο 7,5% από 9,8% πέρυσι. Αφορά υφάσματα, μέταλλα, ορυκτά, μηχανήματα και ηλεκτρικό εξοπλισμό, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών δασμών.
Η νέα μείωση των δασμών γίνεται λίγους μήνες αφότου η Κίνα μείωσε τους δασμούς στα περισσότερα εισαγόμενα φάρμακα, οχήματα και τμήματα αυτοκινήτων.
“H Κίνα αρχίζει να υποχωρεί σε αυτόν τον νέο πόλεμο στο εμπόριο … αλλά περισσότερο για πολιτικούς παρά για οικονομικούς λόγους” σχολίασε ο Jean-Francois Fiorina του Grenoble Ecole de Management. “Το όραμα της Κίνας είναι η κυριαρχία της στον κόσμο και το σχέδιό της συνδυάζει οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά βήματα”.
Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν η νέα μείωση των δασμών θα εφαρμοστεί σε όλες τις εισαγωγές ή μόνο στα προϊόντα που δεν εισάγονται από τις ΗΠΑ, η σχετική απόφαση είναι ένα καλό νέο για τους Κινέζους καταναλωτές, σύμφωνα με τον Renee Mu, αναλυτή στο Daily FX. “Θα δώσει εναλλακτικές στους Κινέζους καταναλωτές και θα μειώσει τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης στα αγαθά εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ” πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, το να ανοίξει η Κίνα σε νέα προϊόντα και στον ανταγωνισμό θα μπορούσε να δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στην οικονομία της.
Αυτό συνέβη στην Ιαπωνία τη δεκαετία του ‘80, μετά τη Συμφωνία Plaza στις 22 Σεπτεμβρίου το 1985, που σηματοδότησε το άνοιγμα των αγορών της χώρας στα ξένα προϊόντα και στον ανταγωνισμό. Η ιαπωνική οικονομία διέγραψε μία πορεία που θυμίζει “τρενάκι του τρόμου”, προτού να φτάσει σε μια παρατεταμένη στασιμότητα, κάτι που διαρκεί έως σήμερα. Αν και κάποτε η Ιαπωνία ήταν κάποτε ένας σοβαρός ανταγωνιστής για την ηγεσία του κόσμου, τώρα μετράει τη μία χαμένη δεκαετία μετά την άλλη.
Ωστόσο, το άνοιγμα των κινεζικών αγορών στον ανταγωνισμό θα μπορούσε να συμβάλει στο να “σκάσει” η φούσκα στο real estate και να καταστήσει την αγορά κατοικίας εφικτή για τις νεότερες γενιές.
To να είναι λογικές οι τιμές στην αγορά κατοικίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία οικογένειας και τις καταναλωτικές δαπάνες, που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μετατροπή της Κίνας από μία οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές σε μια οικονομία που θα βασίζεται στην εγχώρια κατανάλωση. Θα συμβάλει επίσης στη μετατροπή της από μια οικονομία-παραγωγικό κέντρο σε μια οικονομία με επίκεντρο την κατανάλωση.