Ενοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια έκρινε χθες και σε δεύτερο βαθμό το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας συνταξιούχο πρώην διευθυντή της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου και τον καταδίκασε με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου σε 10 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.
Ο καταδικασθείς -ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί χωρίς ελαφρυντικό σε 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή- το Φεβρουάριο του 2011 χειρούργησε λάθος ισχίο (το υγιές αριστερό) σε μια 89χρονη Καλαματιανή και έτσι δύο μέρες μετά η γυναίκα ξαναμπήκε στο χειρουργείο για να κάνει επέμβαση στο σπασμένο ισχίο. Ομως η θανούσα δεν άντεξε δύο απανωτές επεμβάσεις, η ήδη επιβαρυμένη υγεία της χειροτέρεψε και σε λιγότερο από ένα μήνα πέθανε.
ΜΕ ΗΔΗ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ ΥΓΕΙΑ
Οι εγγόνες της αλλά και μάρτυρες γιατροί στη δίκη αναφέρθηκαν στην κατάσταση της υγείας της θανούσας. Οπως είπαν, αντιμετώπιζε καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ και ο σωματότυπός της ήταν χαρακτηριστικός, αφού ήταν βραχύσωμη και υπέρβαρη. Οι γιατροί όμως οι οποίοι κατέθεσαν χθες στη δίκη (ο καρδιολόγος ο οποίος την παρακολουθούσε επί μια 10ετία και ένας ορθοπαιδικός της κλινικής του νοσοκομείου όπου νοσηλεύτηκε η θανούσα) διαβεβαίωσαν ότι έπρεπε να μπει ξανά στο χειρουργείο χωρίς πολλές χρονοτριβές για να κάνει οστεοσύνθεση του κατάγματος, δηλαδή ανάταξη και δέσιμο για να μην πονάει το ισχίο της.
ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Εκεί, ωστόσο, που οι δύο μάρτυρες γιατροί διαφοροποιήθηκαν πλήρως ήταν αν το δεύτερο χειρουργείο μετά από δύο μέρες από την πρώτη επέμβαση επιβάρυνε τόσο πολύ την υγεία της, ώστε να συνδέεται με το θάνατο 20 μέρες μετά από ανακοπή καρδιάς της υπέργηρης γυναίκας. Ο ορθοπαιδικός -ο οποίος συνέταξε και το πιστοποιητικό θανάτου της, όπου αναφέρει καθαρά ότι αιτία ήταν και το κάταγμα του ισχίου- κράτησε χθες κάποιες μικρές επιφυλάξεις λέγοντας ότι 1.000% σίγουρος δεν μπορεί να είναι για το αν η δεύτερη επέμβαση συνδέεται αιτιωδώς με το θάνατό της, ωστόσο, είπε, μπορεί σίγουρα να πει ότι επιβάρυνε την κατάστασή της.
ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
Αντίθετα, ο καρδιολόγος της ήταν κατηγορηματικός ότι μετά από 20 μέρες αποκλείεται να έφταιγε το χειρουργείο και εκτίμησε ότι εξαιτίας του προβλήματος με την καρδιά και τους πνεύμονές της θα μπορούσε να είχε πάθει την ανακοπή οποιαδήποτε άλλη στιγμή, πριν ή μετά ένα χειρουργείο, αποδίδοντας το θάνατο στη στεφανιαία νόσο από την οποία έπασχε, καθώς και στη βαριά καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια της γυναίκας. Μάλιστα παρενέβη και ο ένας εκ των δύο συνηγόρων υπεράσπισης, ο οποίος αφού σημείωσε ότι δεν έγινε νεκροψία – νεκροτομή από ιατροδικαστή για να υπάρχει βεβαιότητα για τα ακριβή αίτια θανάτου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ στην Πάτρα απέκλεισε την αιτιώδη σχέση ανάμεσα στο δεύτερο χειρουργείο και το θάνατο της 89χρονης.
ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Το πρώτο χειρουργείο έγινε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011. Στις 23 η θανούσα είχε μπει στα Επείγοντα, όπου βγήκε η ακτινογραφία και έγινε η διάγνωση για κάταγμα στο δεξί ισχίο. Βέβαια, μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι η ακτινογραφία δεν έγραφε αν είναι το κάταγμα στο δεξί ή στο αριστερό, ενώ ήταν και κακής ποιότητας. Ο χειρουργός λοιπόν βεβαιώθηκε πως το σπάσιμο είναι στο αριστερό ισχίο όταν έπιασε το αριστερό πόδι (σ.σ. το υγιές) για να την εξετάσει και η γυναίκα έβγαλε μια κραυγή. Ο ίδιος πάντως χθες δεν παρευρέθηκε στο δικαστήριο για να δώσει εξηγήσεις γιατί έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Ομως οι εγγονές της θανούσας κατέθεσαν χθες ότι αφού διαπιστώθηκε το λάθος ήταν συντετριμμένος και τους εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου δεν μπορούσε να το διαπιστώσει γιατί στην οστεοσύνθεση δεν ανοίγει ο χειρουργός το πάσχον σημείο αλλά η επέμβαση γίνεται από πιο ψηλά.
Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ
Το λάθος διαπίστωσε η κόρη της θανούσας, όταν παρατήρησε πως τα σωληνάκια έβγαιναν από τη… λάθος πλευρά του σώματος της μητέρας της. Αμεσα ο εφημερεύων ιατρός ενημερώθηκε από τους συγγενείς και ο κατηγορούμενος μετά και την καινούργια ακτινογραφία (η οποία όπως ανέφερε η εισαγγελέας εξαφανίστηκε έπειτα) όπου ήταν και ο ίδιος παρών στο Ακτινολογικό, διαπίστωσε πλέον με τα μάτια του ότι χειρουργείο χρειαζόταν το δεξί ισχίο και όχι το αριστερό.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι μάρτυρες γιατροί αλλά και τα νοσοκομειακά έγγραφα συνέκλιναν ότι η αποκατάσταση της ηλικιωμένης γυναίκας, μετά και τη δεύτερη επέμβαση, κυλούσε ομαλά κι ενώ όλες οι εξετάσεις έδειχναν σταθερή την κατάστασή της 15 – 20 μέρες μετά ξαφνικά εμφάνισε ραγδαία επιδείνωση.
ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου όπως και πρωτόδικα, ενώ σημείωσε ότι δεν δικαιολογείται να κάνει ένας γιατρός με τη δική του εμπειρία επέμβαση σε υγιές ισχίο. Σημείωσε ακόμη ότι ο κατηγορούμενος δεν ενήργησε lege artis, σύμφωνα δηλαδή με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Και πρόσθεσε ότι υπέπεσε σε ιατρικό λάθος δείχνοντας βαριά αμέλεια, ενώ από έλλειψη προσοχής αρκέστηκε μόνο στη δήλωση της ασθενούς όταν την εξέταζε και όχι στην ακτινογραφία, για να δει ποιο πόδι θα πρέπει να χειρουργήσει. Συμπέρανε λοιπόν ότι εξαιτίας του λάθους του να χειρουργήσει το υγιές πόδι η υγεία της 89χρονης επιβαρύνθηκε, αφού χρειάστηκε υποχρεωτικά και μια δεύτερη επέμβαση. Αλλωστε, η εισαγγελέας επεσήμανε πως θα μπορούσε ο κατηγορούμενος να περιμένει μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της γυναίκας από το πρώτο χειρουργείο και μετά να προχωρήσει στο δεύτερο -το οποίο έκρινε ότι έγινε εσπευσμένα, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη κλονισμένη υγεία της με κατάληξη το θάνατό της.