Την παράνομη συμπεριφορά εταιριών οι οποίες μέσω των υπαλλήλων τους προβαίνουν σε τηλεφωνικές οχλήσεις πολιτών για προώθηση προϊόντων, παρά το γεγονός ότι εκείνοι, ρητώς και μέσω της ένταξης τους στο σχετικό Μητρώο, έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να τις λαμβάνουν, στηλιτεύει, με πρωτοποριακή απόφαση του, το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.
Το Μητρώο αυτό ( του άρθρου 11 του ν.3471/2006) αποτελεί τον τηλεφωνικό κατάλογο με τις συνδέσεις των συνδρομητών που δεν επιθυμούν να δέχονται μη ζητηθείσες κλήσεις.
Ειδικότερα, με την υπ΄ αριθμόν 172/2018 απόφαση του, το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου δικαίωσε πολίτη, ο οποίος όχι μόνο είχε δηλώσει ρητά ότι δεν επιθυμεί να λαμβάνει τηλεφωνικές ενημερώσεις για την προώθηση προϊόντων αλλά είχε έρθει και σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία αλλά οι κλήσεις συνεχίστηκαν! Το Δικαστήριο του επιδίκασε 3.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.
Ο αριθμός θα πρέπει να εξαιρείται
Με την ίδια απόφαση, ωστόσο, κρίθηκε ότι είναι αντισυνταγματικό το κατώτατο «πλαφόν» που θέτει ο νόμος για το ύψος των αποζημιώσεων σε αυτές τις περιπτώσεις το οποίο είχε οριστεί στις 10.000 ευρώ. Βάση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου πρέπει οι υπεύθυνοι επεξεργασίας (σς εταιρίες) να φροντίζουν εφόσον ένας καλούμενος συνδρομητής εκφράζει την αντίρρηση του στο να δέχεται κλήσεις για την προώθηση προϊόντων να ακολουθούν μία συγκεκριμένη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα διασφαλίζουν ότι ο αριθμός αυτός θα εξαιρείται από οποιαδήποτε τηλεφωνική προωθητική-διαφημιστική ενέργεια.
Στην προκειμένη περίπτωση που εξέτασε το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, ο πολίτης παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει στους τηλεφωνικούς του παρόχους ότι δεν επιθυμεί να λαμβάνει διαφημιστικά τηλεφωνήματα από εταιρίες, εντούτοις ο αριθμός του χρησιμοποιήθηκε για αυτό τον λόγο.
Συγκεκριμένα, στην αγωγή του, αναφέρει πως στις 27 Δεκεμβρίου 2017 δέχθηκε τηλεφώνημα από υπαλλήλους εταιρίας οι οποίοι προωθούσαν τις εμπορικές της δραστηριότητες. Όπως επισημαίνει, επίσης, η κλήση αυτή πραγματοποιήθηκε παρά τις προφορικές και έγγραφες εκκλήσεις του προς τους εκπροσώπους της εταιρίας να μην τον ξαναενοχλήσουν, γεγονός που του προξένησε ψυχική αναστάτωση και απώλεια του προσωπικού και εργασιακού του χρόνου προκειμένου να απαντήσει στις κλήσεις της εταιρίας καθώς η διεύθυνση κατοικίας του αποτελεί και επαγγελματική του έδρα.
Νωρίτερα εντός του 2017, η ίδια εταιρία είχε πραγματοποιήσει τρεις τηλεφωνικές κλήσεις προς τον ενάγοντα και μάλιστα του είχε καταβάλει για αυτές το ποσό των 700 ευρώ για κάθε μία στα πλαίσια μεταξύ τους εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Υπόσχεση χωρίς αποτέλεσμα
Παράλληλα, του είχε υποσχεθεί την αποφυγή επανάληψης παρόμοιων τηλεφωνικών οχλήσεων χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αντίθετα, όχι μόνο ο πολίτης δέχθηκε νέα τηλεφωνική όχληση αλλά και κατά τη διάρκεια της, η υπάλληλος της εναγόμενης εταιρίας του φέρθηκε με σκαιό τρόπο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας 15.000 ευρώ ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη.
Το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου με την απόφαση του η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα κατέληξε, αφού έκρινε αντισυνταγματικό το κατώτατο πλαφόν των 10.000 ευρώ, ότι πρέπει να επιδικαστεί υπέρ του ενάγοντος χρηματική ικανοποίησή, λαμβάνοντας υπόψη τη «θεμελιώδη αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) με γνώμονα την αποφυγή της οικονομικής εξουθένωσης της εναγομένης (σς εταιρίας) και του αντίστοιχου υπέρμετρου πλουτισμού του ενάγοντος».
Το Δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό του :
«Ενόψει του είδους του θιγομένου αγαθού, του μεγέθους και της έντασης της προσβολής, των συνθηκών τέλεσης αυτής, του βαθμού υπαιτιότητας των οργάνων της εναγομένης και της κοινωνικής και οικονομικής καταστάσεως των διαδίκων μερών, η καταβλητέα εύλογη χρηματική ικανοποίηση πρέπει να ορισθεί στο ποσό των 3.000 ευρώ». Μάλιστα, το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου έκανε δεκτό το αίτημα να κηρυχθεί η απόφαση προσωρινώς εκτελεστή για το σύνολο των 3.000 ευρώ καθώς κρίθηκε ότι «συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι» και η καθυστέρηση στην εκτέλεση της θα προκαλέσει σημαντική ζημία στον ενάγοντα.