Αλλάζει το τοπίο με τις αποφυλακίσεις από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης, όπως και οι προεδρικές χάρες που δίνονταν μαζικά σε κρατούμενους, ενώ θα δοθεί πρόσθετη εξουσία στα δικαστήρια να ορίζουν -εκεί που κρίνουν- πότε θα δικαιούται κάποιος να αιτηθεί την αποφυλάκισή του.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα οπλίζονται με πρόσθετη εξουσία τα δικαστήρια, ώστε να δικαιούνται, όταν αυτό το επιβάλλουν οι συνθήκες μιας υπόθεσης, να θέτουν «οροφή» για το πότε θα προσφεύγει κάποιος με αίτηση στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης. Όπως σήμερα καθορίζεται με το θέμα των ισοβίων, όπου κάποιος καταδικασθείς δεν μπορεί να ζητήσει την αποφυλάκισή του με όρους πριν περάσουν 12 χρόνια, έτσι και τώρα θα δοθεί διά νόμου η ευχέρεια στα δικαστήρια να ορίζουν πότε κάποιος θα αιτείται αποφυλάκισης.
Όπως εξήγησε στον «Φ» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, αυτό θα γίνεται σε ειδικές περιπτώσεις και όποτε κρίνεται από το δικαστήριο ότι αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες μιας υπόθεσης. Ερωτηθείς κατά πόσον η νομοθεσία αυτή ενδεχομένως να συγκρούεται με ισχύοντες νόμους που ρυθμίζουν το θέμα της αποφυλάκισης, ο κ. Νικολάου απάντησε αρνητικά, αφού όπως πρόσθεσε, θα είναι διατυπωμένος ο νόμος με τέτοιο τρόπο ώστε να ισχύει αυτό που ενδεχομένως αποφασίσει το δικαστήριο.
Συγκεκριμένα, θα αναφέρεται ότι «ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση, θα δύνανται τα δικαστήρια να ορίζουν τον χρόνο που επιθυμούν να παραμείνει κάποιος στη φυλακή, πριν αιτηθεί την αποφυλάκισή του». Όπως εξηγήθηκε, μπορεί ένα δικαστήριο να καταδικάσει κάποιον σε δέκα χρόνια φυλάκιση και να ορίσει ότι αυτός θα δύναται να αιτηθεί αποφυλάκισης μετά την πάροδο πέντε ή έξι ετών, ανάλογα και με το αδίκημα. Σημειώνεται ότι με τη ρύθμιση αυτή συμφωνεί και ο Γενικός Εισαγγελέας.
Στο μεταξύ, όσον αφορά στο θέμα της απονομής προεδρικής χάρης, η έκθεση που ετοίμασε η πρόεδρος του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, Αναστασία Παπαδοπούλου, θα πάει σύντομα στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να κωδικοποιηθούν οι εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στόχος είναι να δίνονται χάρες με πολύ φιλτράρισμα και όχι γενικές όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Η γενική μείωση της ποινής των κρατουμένων κατά ένα τέταρτο, πλην των ισοβιτών, θα τερματιστεί και θα δίνεται σε κατηγορίες προσώπων ώστε από τη μια να διαφυλαχθεί το δικαίωμα του Προέδρου και από την άλλη να μην προκαλείται το δημόσιο αίσθημα. Όσον αφορά στις χάρες τα Χριστούγεννα, Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο, θα δίνονται με κριτήρια ώστε να αποκλείονται περιπτώσεις που επίσης θα προκαλούν.