Μπορούν να χρησιμοποιούνται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για την εκπόνηση εργασιών, που θα προωθήσουν την επιστημονική γνώση στο χώρο της υγείας, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα ανωνυμοποιούνται.
Αυτό αποφάσισε η Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, έκρινε πως «κατ’ εξαίρεση είναι θεμιτή η επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων ύστερα από άδεια της Αρχής, όταν πραγματοποιείται (σ.σ. η επεξεργασία) για ερευνητικούς και επιστημονικούς σκοπούς και υπό τον όρο ότι τηρείται η ανωνυμία και ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των προσώπων στα οποία αναφέρονται».
Με αυτό το σκεπτικό δόθηκε έγκριση στα νοσηλευτικά ιδρύματα για την επεξεργασία δεδομένων υγείας ασθενών εκ μέρους του προσωπικού τους και μεμονωμένων ερευνητών για τη διεξαγωγή ερευνητικών μελετών.
Να ενημερωθούν οι ασθενείς
Στην ομόφωνη απόφαση τους τα μέλη της Αρχής ωστόσο θέτουν τις εξής προϋποθέσεις, αφενός, το επιστημονικό συμβούλιο να έχει εγκρίνει τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης ερευνητικής εργασίας στο χώρο του και, αφετέρου, να ενημερωθούν οι ασθενείς, εφόσον δεν υπάρχει η συγκατάθεση τους, όχι απαραίτητα κατά τη συλλογή αλλά σίγουρα κατά την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων.
Στην περίπτωση που διεξάγεται αναδρομική μελέτη για την οποία ο ερευνητής δεν μπορεί να λάβει την προηγούμενη συγκατάθεση των ασθενών, η Αρχή αποφάνθηκε ότι έχει υποχρέωση να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν είναι εφικτή η ενημέρωση τους.
Στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται ότι «τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αιτήσεων, ιδίως μεγάλων δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, τα οποία διαβιβάζουν αιτήματα μεμονωμένων ερευνητών (προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων ή εν γένει επαγγελματιών υγείας) οι οποίοι στο πλαίσιο εκπόνησης ερευνητικών εργασιών επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία τους»