Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν το 2018, για δεύτερο συνεχόμενο έτος μετά από τη στασιμότητα της περιόδου 2014-2016, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Η εκτίμηση του οργανισμού ακολουθεί την έκθεση της επιστημονικής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα και αποκάλυψε ότι απαιτούνται μεγάλες περικοπές εκπομπών κατά τα επόμενα χρόνια, ώστε να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Σύμφωνα με την ανάλυση των Ηνωμένων Εθνών, η διατήρηση του στόχου του 1,5 βαθμού είναι σημείο αναφοράς για την αποφυγή πολύ πιο σοβαρών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% μέχρι το 2030 και να φτάσουν σε μηδενικό ισοζύγιο ως τα μέσα του αιώνα.
Η περικοπή κατά 45% είναι σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010, πράγμα που σημαίνει ότι οι μειώσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλες.
Διάφορες αναλύσεις τους τελευταίους μήνες έχουν δείξει ότι οι εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν ξανά το 2017 μετά από μία στασιμότητα ετών. Η νέα εκτίμηση του οργανισμού για το 2018 υπογραμμίζει το πόσο μακριά βρίσκεται το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα από την ταχεία και ριζική μετάβαση που απαιτείται για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού υπερθέρμανσης.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες εάν η υπερθέρμανση ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό, κατέληξαν οι επιστήμονες στην ανάλυση του ΟΗΕ. Υπάρχουν ήδη θανατηφόρες επιπτώσεις από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου, συμπεριλαμβανομένων των πιο έντονων και πιο μακροχρόνιων κυμάτων καύσωνα, των πιο έντονων βροχοπτώσεων και της θέρμανσης των ωκεανών που καταστρέφει τους κοραλλιογενείς υφάλους.