Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε χθες λίστα 21 χωρών, οι οποίες προσφέρουν υπηκοότητα και άδεια παραμονής με αντάλλαγμα επενδύσεις σε ακίνητα ή σε κρατικά ομόλογα ή σε εγχώριες εταιρείες. Ο συνολικός τζίρος αυτή της «βιομηχανίας» εκτιμάται στα 2,6 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των χωρών αυτών βρίσκονται και τρεις ευρωπαϊκές, η Μάλτα, το Μονακό και η Κύπρος, και αρκετές της Καραϊβικής. O ΟΟΣΑ ανησυχεί πως η πρακτική αυτή υπονομεύει την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Σε εθνικό επίπεδο, πολιτικοί ηγέτες, αστυνομία και μυστικές υπηρεσίες ανησυχούν πως περιλαμβάνονται εγκληματίες και φοροφυγάδες σε όσους εκμεταλλεύονται τα προγράμματα απόκτησης «χρυσής βίζας». Σε αντάλλαγμα για επένδυση σε ειδικά ταμεία ή σε ακίνητη περιουσία ή σε κρατικά ομόλογα, ξένοι υπήκοοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν πολίτες χωρών στις οποίες δεν έχουν ζήσει ποτέ. Οσον αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες ο επενδυτής αποκτά πέρα από διαβατήριο και ευρωπαϊκά δικαιώματα, όπως ελεύθερη μετακίνηση σε χώρες εντός Σένγκεν.
Η Διεθνής Διαφάνεια, φορέας που ασχολείται με την καταπολέμηση της διαφθοράς, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απέκτησε μέσω του συστήματος αυτού 100.000 νέους κατοίκους και 6.000 υπηκόους με συμφωνίες που «καλύπτονται από μυστικότητα». Τα κίνητρα που προσφέρουν τα κράτη για προσέλκυση τέτοιου είδους επενδυτών είναι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές για εισόδημα από ξένα περιουσιακά στοιχεία, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.Το «ξέπλυμα» χρήματος είναι ο κυριότερος κίνδυνος για τον ΟΟΣΑ, ο οποίος προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να γίνει κατάχρηση αυτών των προγραμμάτων με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η φορολόγηση ατόμων που έχουν αποκτήσει και δεύτερο διαβατήριο, διότι υπονομεύεται το σύστημα ανταλλαγής οικονομικών πληροφοριών που ανέπτυξε ο ΟΟΣΑ.