Να μειώσουν κατά πολύ την ποινή τους κατάφεραν δύο νεαροί Ουκρανοί, οι οποίοι κρατούνται στις ελληνικές φυλακές για παράνομη μεταφορά με ένα μικρό ιστιοφόρο 56 παράτυπων μεταναστών από τη Συρία.
Από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας είχε επιβληθεί στον καθένα ποινή καθείρξεως 290 χρόνων και χρηματικό πρόστιμο 2.950.500 ευρώ. Με την ποινή αυτή θα έπρεπε να μείνουν στη φυλακή 25 χρόνια.
Με την εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, τους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό ότι οδηγήθηκαν στην πράξη τους από ένδεια και η κάθειρξη μετατράπηκε σε φυλάκιση και επιβλήθηκε στον καθένα η ποινή των 115 ετών φυλάκισης, από την οποία εκτιτέα είναι τα 10 χρόνια.
Ο ένας κρίθηκε ένοχος ως κυβερνήτης του μικρού ιστιοφόρου και ο άλλος ως βοηθός.
Στο Γερολιμένα
Ο λιμενικός από το Γύθειο, που κατέθεσε ως μάρτυρας, εξήγησε ότι το καλοκαίρι του 2015 ειδοποιήθηκαν από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου για σκάφος που είναι ακυβέρνητο κοντά στο Ταίναρο. Εξερεύνησαν την περιοχή, όμως δεν εντόπισαν κάτι και αποχώρησαν.
Δεκαπέντε ώρες μετά ειδοποιήθηκαν εκ νέου από το θάλαμο επιχειρήσεων για το ίδιο σκάφος στον κόλπο του Γερολιμένα. Αυτή τη φορά το εντόπισαν και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα μικρό ιστιοφόρο, περίπου 12 μέτρων, όπου επέβαιναν 56 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά και οι δύο Ουκρανοί.
Τόνισε ότι ελάχιστοι από αυτούς φορούσαν σωσίβια, ενώ η χωρητικότητα του σκάφους ήταν το πολύ για 10 άτομα. Επίσης, τα μοναδικά πράγματα που διέθετε ήταν δύο ληγμένες φωτοβολίδες και δύο ληγμένοι πυροσβεστήρες.
Με οδηγίες που έδωσαν στους Ουκρανούς οδήγησαν το σκάφος στον κόμβο του Γερολιμένα και έβγαλαν τον κόσμο. Μάλιστα, λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή κάποιος από το σκάφος είχε ειδοποιήσει το θάλαμο επιχειρήσεων και στο Ταίναρο τους είχε εντοπίσει τάνκερ, το οποίο μπήκε μπροστά για να τους προστατεύει από τον καιρό και τους οδήγησε στο Γερολιμένα.
Τους ανάγκασαν
Κατά τις απολογίες τους και οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίσθηκαν ότι έφυγαν από την Ουκρανία λόγω του πολέμου και της μεγάλης φτώχιας, αφήνοντας πίσω τις οικογένειές τους, για να πάνε στην Τουρκία, όπου τους είχαν πει ότι θα εργασθούν στην επισκευή σκαφών.
Στην Τουρκία, όπως υποστήριξαν, εργάσθηκαν στην επισκευή του συγκεκριμένου ιστιοφόρου και όταν τελείωσε, τους πήραν όλα τα έγγραφα που είχαν, μαζί με τα διαβατήριά τους. Επίσης, τους χτύπησαν αναγκάζοντάς τους να μάθουν τα βασικά διακυβέρνησης του σκάφους.
Το ταξίδι ξεκίνησε από τη Μικρά Ασία και είχαν προορισμό την Ιταλία.
Λίγο-πολύ είπαν ότι τους ανάγκασαν να κάνουν το ταξίδι και εν πλω κατάλαβαν ότι τα δεδομένα που είχαν μπει στο GPS ήταν για μεγάλο ταξίδι. Γι’ αυτό και ειδοποίησαν τις ελληνικές Αρχές χωρίς να έχουν βλάβη.