Να μην επιστραφεί στον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) Άγγελο Φιλιππίδη, ο οποίος κατηγορείται στην υπόθεση του Τ.Τ., το διαβατήριο που του έχει κατασχεθεί από το έτος 2014 αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Όπως υποστηρίζει το ΣτΕ, αυτό δεν τον εμποδίζει να μεταβεί και να κυκλοφορεί στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωση με την αστυνομική του ταυτότητα.
Το συγκεκριμένο μέτρο του είχε επιβληθεί μαζί με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου. Ο όρος όμως ήρθη και η διεύθυνση διαβατηρίων αρνείται να του επιστρέψει το διαβατήριο.
Κατά τους συμβούλους Επικρατείας το ΠΔ 25/2004 που προβλέπει την μη χορήγησης διαβατηρίου στις περιπτώσεις αυτές, “δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητος (άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ΄ του Συντάγματος)”.
Και αυτό, γιατί “ο περιορισμός αυτός δεν παρίσταται απρόσφορος ούτε υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο, και μάλιστα προδήλως, για την επίτευξη του επιδιωκομένου με αυτόν σκοπού δημοσίου συμφέροντος, εν όψει άλλωστε και του ότι αφ’ ενός μεν δεν στερεί από το πρόσωπο στο οποίο επιβάλλεται τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα εντός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την επίδειξη ισχύοντος δελτίου ταυτότητος, αφ’ ετέρου δε, κατά την έννοια του ανωτέρω άρθρου 1 παρ. 3 περ. α΄ και β΄ του π.δ. 25/2004, παρέχεται η, κατ’ εξαίρεση, δυνατότητα προσωρινής χορήγησης διαβατηρίου” (σ.σ.: σε περιπτώσεις θεμάτων υγείας).
Τέλος, αναφέρεται ότι “η μη χορήγηση ή η αφαίρεση του διαβατηρίου δεν ενέχει κρίση περί της ενοχής του προσώπου κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, και, συνεπώς, δεν ανατρέπει το τεκμήριο της αθωότητάς του (άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) για το ποινικό αδίκημα για το οποίο διώκεται”.
Υπενθυμίζεται ότι η δίκη των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο του ΤΤ, μετά από αναβολή, αναμένεται να ξεκινήσει 3 Δεκεμβρίου 2018.