Μετά από μηνυτήρια αναφορά ερευνώνται τυχόν ποινικές ευθύνες ελεγκτικών αρχών
Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο έχουν μπει οι Τράπεζες, η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, το ΣΔΟΕ, η ΑΑΔΕ (εφορίες) και η Οικονομική Αστυνομία για πράξεις ή παραλείψεις τους που οδήγησαν σε παραγραφή τις περισσότερες υποθέσεις που εντοπίστηκαν μέσω των διαφόρων λιστών (Λαγκάρντ, Μποργιάνς, εμβασμάτων, και άλλες).
Χτύπησαν
«καμπανάκι»
για πιθανή
νομιμοποίηση
«μαύρου
χρήματος»;
Στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που ξεκίνησε με αφορμή μηνυτήρια αναφορά ορκωτού ελεγκτή , διερευνάται αν οι παραπάνω αρμόδιες ελεγκτικές αρχές «χτύπησαν» ως όφειλαν, κατά τον μηνυτή, «καμπανάκι» για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αδίκημα που δεν παραγράφεται στην πενταετία όπως η φοροδιαφυγή, βάσει της απόφασης του ΣτΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εν λόγω αναφορά σημειώνεται ότι εφόσον διαπιστώθηκαν σημαντικές καταθέσεις στο εξωτερικό και εμβάσματα από την Ελλάδα στην αλλοδαπή, για όλα αυτά τα ποσά όφειλαν αρχικά οι τράπεζες -με το που γινόταν μια κατάθεση- να επιβεβαιώσουν το νόμιμο αυτής.
Όφειλαν να ενημερώσουν τις αρμόδιες Αρχές
Αν δεν δικαιολογείτο όφειλαν να ενημερώσουν αμέσως την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είτε της χώρας του εξωτερικού εφόσον η κατάθεση έγινε κατευθείαν στο εξωτερικό (οπότε η Αρχή Ξεπλύματος της χώρας αυτής όφειλε να ενημερώσει την ελληνική), είτε την Ελληνική Αρχή Ξεπλύματος στην περίπτωση που η κατάθεση έγινε σε ελληνική τράπεζα.
Εάν τα τραπεζικά στελέχη δεν το έπραξαν, -σημειώνεται στην αναφορά-, έπρεπε να εντοπιστούν από τους εσωτερικούς ελεγκτές και την Επιτροπή Ελέγχου καθώς και τους Ορκωτούς Ελεγκτές των Πιστωτικών Ιδρυμάτων που ελέγχουν με βάση τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα και για την Απάτη και το Ξέπλυμα πέραν των άλλων.
Δεν διενήργησαν επαρκώς τους ελέγχους
Επιπλέον, εάν οι Εσωτερικοί Ελεγκτές των ελληνικών τραπεζών δεν διενήργησαν επαρκώς τους ελέγχους τους, τότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με τους Ορκωτούς Ελεγκτές, που παρακολουθούν το σύστημα εσωτερικού ελέγχου των τραπεζών, όφειλαν να είχαν εντοπίσει το σοβαρό πρόβλημα στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου και τις ψευδείς δηλώσεις όσων βεβαίωναν ότι το σύστημα λειτουργούσε επαρκώς.
Εν συνεχεία, καταλήγει η αναφορά, η Αρχή για το Ξέπλυμα όφειλε να συντονίσει μαζί με το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία και την ΑΑΔΕ τον έλεγχο όλων των αδικαιολόγητων ποσών και ιδίως την προέλευση τους ώστε έγκαιρα να επιβάλει όχι μόνο φορολογικά πρόστιμα αλλά ιδίως την άσκηση για διώξεις για το «ξέπλυμα χρήματος».