Η ιστορία που παρουσιάζει σήμερα το zougla.gr εκτείνεται χρονικά από τον Οκτώβριο του 2012 και καταδεικνύει τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχει μία παράλειψη, η οποία εκ πρώτης όψεως ίσως να μη φαίνεται και τόσο σοβαρή.
Ας γίνουμε, όμως, πιο συγκεκριμένοι…
Το δυστύχημα
Ξημερώματα της 18ης Οκτωβρίου 2012. Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 03.10, όταν η 27χρονη Άννα Σκρέκη, η οποία εκείνη την ώρα κινούνταν με το αυτοκίνητό της επί της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, αιφνιδιάστηκε από τις κινήσεις ενός έτερου οχήματος πίσω της.
Η οδηγός, η οποία εκείνη την ώρα βρισκόταν στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας του αυτοκινητοδρόμου, προκειμένου να αποφύγει την επαφή, έκανε απότομο ελιγμό, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το οποίο εξετράπη της πορείας του προς τα δεξιά και, αφού κατέγραψε μια πλάγια ολίσθηση περίπου 20 μέτρων, χτύπησε αρχικά στο πεζοδρόμιο (νησίδα) και στη συνέχεια, ανεβαίνοντας σε αυτό, προσέκρουσε στη σιδερένια κολόνα στήριξης κάμερας για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, η οποία και καταστράφηκε από την πρόσκρουση.
Η 27χρονη τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο «Τζάνειο», όπου, αφού νοσηλεύτηκε για έναν μήνα διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, υπέκυψε τελικά στα τραύματά της την 17η Νοεμβρίου 2012.
Το αυτοκίνητο της κοπέλας, σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας και τις φωτογραφίες που παρουσιάζει το zougla.gr, είχε υποστεί υλικές ζημιές στην αριστερή επιφάνεια του αμαξώματος από την πρόσκρουση στην κολόνα, καθώς και περιμετρικά.
Όπως προαναφέρθηκε, υπαίτια για τον θάνατο της 27χρονης ήταν η οδηγός ενός άλλου οχήματος το οποίο κινούνταν σχεδόν παράλληλα με τη θανούσα (στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και λίγο πιο πίσω), έχοντας αναπτύξει σχεδόν ίδια ταχύτητα με αυτήν, όταν, χωρίς να έχει αντιληφθεί το όχημα της 27χρονης, επιχείρησε να εισέλθει στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας κάνοντας ελιγμό αριστερά ως προς την πορεία του αυτοκινήτου της, με αποτέλεσμα η Άννα Σκρέκη να αιφνιδιαστεί και να χάσει τον έλεγχο.
Οι ευθύνες της εταιρείας και οι διώξεις
Όπως προκύπτει όμως από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, υπαίτιοι για τον θάνατο της 27χρονης δεν είναι μόνο η οδηγός του παραπάνω οχήματος, αλλά και η εταιρεία «ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ», η οποία έχει αναλάβει τη συντήρηση της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα, η εν λόγω κολόνα ύψους περίπου 15 εκατοστών, η οποία στέρησε και τη ζωή από την 27χρονη, δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται εκεί, ή, σε περίπτωση που η παρουσία της εκεί ήταν απαραίτητη, θα έπρεπε είτε να έχει τοποθετηθεί πάνω σε στηθαίο ασφαλείας είτε να έχει περιβληθεί με στηθαίο, καθότι πρόκειται για εμπόδιο κατηγορίας 3, δηλαδή για εμπόδιο με ιδιαίτερο κίνδυνο για τρίτους.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών στο σχετικό βούλευμα: Τα στελέχη της εταιρείας δεν αφαίρεσαν τον ανωτέρω ιστό (κολόνα) από το σημείο, ούτε κατασκεύασαν το απαιτούμενο στηθαίο ασφαλείας, με αποτέλεσμα η Άννα Σκρέκη να τραυματιστεί θανάσιμα, όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της το οποίο εξετράπη και, μετά από ολίσθηση 20,80 μέτρων προσέκρουσε αρχικά στο πεζοδρόμιο και στη συνέχεια, ανεβαίνοντας σε αυτό, στη σιδερένια κολόνα. (…) Το αποτέλεσμα αυτό δεν θα είχε επέλθει εάν τα στελέχη της εταιρείας είχαν αφαιρέσει τον ιστό από το σημείο αυτό ή εάν βρισκόταν τοποθετημένος πάνω σε στηθαίο ή βρισκόταν περιτριγυρισμένος από αυτό, ώστε το αυτοκίνητο της θανούσας να μην πέσει πάνω σε αυτόν (στην περίπτωση που είχε αφαιρεθεί) ή (στην περίπτωση που είχε τοποθετηθεί στηθαίο) να μειωθεί η δύναμη της σύγκρουσης, αφού το αυτοκίνητο δεν θα προσέκρουε απευθείας στη μικρή επιφάνεια του ιστού, αλλά θα ολίσθαινε στη μεγάλη επιφάνεια του στηθαίου και θα κατέληγε σε σημείο μετά τον ιστό με υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες μικρότερες που δεν θα οδηγούσαν στο θάνατο της οδηγού.
Αρχικά η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο
Πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Η οικογένεια της θανούσης ωστόσο δεν εγκατέλειψε, αλλά με επιμονή, κυρίως εκ μέρους της αδελφής της θανούσης, της δικηγόρου Ευαγγελίας Σκρέκη, άρχισε τη συγκέντρωση στοιχείων, επί τη βάσει των οποίων ασκήθηκε προσφυγή κατά της απορριπτικής διάταξης του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, η οποία τελεσφόρησε, καθόσον ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, την έκανε δεκτή.
Ακολούθησε η διενέργεια προανάκρισης, ενώ σταδιακά, χάρις και στα σχετικά βουλεύματα που εκδόθηκαν και τα οποία διέτασσαν συμπληρωματική προανάκριση, συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία εκείνα, από τα οποία προκύπτουν ικανές ενδείξεις της ποινικής ευθύνης των νομίμων εκπροσώπων της «ΝΕΑΣ ΟΔΟΥ», ως παραχωρησιούχου του τμήματος της ΠΑΘΕ, όπου σημειώθηκε η σύγκρουση.
Την άνοιξη του έτους 2017 την υπόθεση ανέλαβε το δικηγορικό γραφείο του κυρίου Δημητρίου Κακόγιαννου, οπότε άλλαξε άρδην η εικόνα, τόσο σε αστικό επίπεδο, με την άσκηση αγωγών κατά της «ΝΕΑΣ ΟΔΟΥ» και των νομίμων εκπροσώπων της, αλλά και κατά της οδηγού του οχήματος, για το οποίο οι συγγενείς της θανούσης ισχυρίζονται ότι προκάλεσε την εκτροπή του οχήματος της Άννας Σκρέκη, όσο και σε ποινικό επίπεδο καθώς παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, τελεσθείσα κατά παραυτουργία οι νόμιμοι εκπρόσωποι της «ΝΕΑΣ ΟΔΟΥ» και η οδηγός του ετέρου οχήματος.
Η υπόθεση θα εκδικαστεί ενώπιον του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατά τη δικάσιμο της 1ης Νοεμβρίου 2018.
Κακόγιαννος: Eκτιμήθηκε πλημμελώς το αποδεικτικό υλικό
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο της οικογένειας της θανούσης κ. Δημήτρη Κακόγιαννο.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Κακόγιαννος ανέφερε πως «η συγκεκριμένη υπόθεση αρχικώς κινδύνευσε να τεθεί στο αρχείο καθώς εκτιμήθηκε πλημμελώς το αποδεικτικό υλικό. Ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας υπερκεράστηκε από την προσπάθεια του γραφείου μας και, τελικώς, οι υπεύθυνοι παραπέμπονται σε δίκη στο πρώτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών».