Συμφωνία με την Αλβανία για τη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων υπέγραψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συμφωνία υπεγράφη στα Τίρανα, όπου σήμερα πραγματοποιείται το Φόρουμ των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ εξ’ ονόματος της ΕΕ, υπεγράφη από τον Χέρμπερτ Κικλ, υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας και πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας και, εξ ονόματος της Αλβανίας, από τον υπουργό Εσωτερικών, Φατμίρ Ξαφάι.
“Οι προκλήσεις όσον αφορά τη μετανάστευση και την ασφάλεια δεν σταματούν στα εξωτερικά μας σύνορα. Και δεν πρέπει ούτε κι εμείς. Μία Ευρώπη που προστατεύει είναι μία Ευρώπη που εργάζεται από κοινού με χώρες εταίρους στη γειτονιά της και πέραν αυτής. Η σημερινή συμφωνία με την Αλβανία, η πρώτη του είδους της με τρίτη χώρα, είναι θεμέλιος λίθος στην εξωτερική συνεργασία της ΕΕ για θέματα διαχείρισης των συνόρων. Ελπίζω ότι θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία με όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων”, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Από την πλευρά του, ο κ. Κικλ επισήμανε πως “η συνεργασία με τους γείτονές μας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς με αυτήν τη συμφωνία θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τη στήριξή μας προς την Αλβανία στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων”.
Η εν λόγω συμφωνία επιτρέπει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής να συντονίζει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ και της Αλβανίας όσον αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα μπορεί να αναλαμβάνει δράση στα εξωτερικά σύνορα ενός ή περισσοτέρων όμορων κρατών-μελών και της Αλβανίας. Αυτή η δράση μπορεί να περιλαμβάνει παρέμβαση σε αλβανικό έδαφος, με την επιφύλαξη της σύμφωνης γνώμης της Αλβανίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι δραστηριότητες που προβλέπονται στη συμφωνία στοχεύουν στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, ειδικότερα της αιφνίδιας μεταβολής των μεταναστευτικών ροών, και του διασυνοριακού εγκλήματος, και μπορεί να περιλαμβάνουν την παροχή αυξημένης επιχειρησιακής και τεχνικής βοήθειας στα σύνορα. Για κάθε επιχείρηση, πρέπει να συμφωνείται ένα σχέδιο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της Αλβανίας.
Το σχέδιο απόφασης σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας έχει σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα κληθεί να δώσει την έγκρισή του προκειμένου να συναφθεί η συμφωνία.
Σημειώνεται, πως η σημερινή συμφωνία περί καθεστώτος με την Αλβανία είναι η πρώτη που συνάπτεται με τρίτη χώρα. Οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2017 και το σχέδιο της συμφωνίας περί καθεστώτος μονογραφήθηκε τον Φεβρουάριο από τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Ξαφάι. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή της συμφωνίας στις 13 Ιουλίου 2018.
Σχέδια συμφωνιών περί καθεστώτος έχουν ήδη μονογραφηθεί με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (στις 18 Ιουλίου) και με τη Σερβία (στις 20 Σεπτεμβρίου). Οι διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο και με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκονται σε εξέλιξη.