Ποιοι είναι οι λόγοι για τη βουτιά στη χρεοκοπία
Ο κόσμος των επιχειρήσεων είναι συνυφασμένος με το υψηλό ρίσκο, καθώς κάθε τέτοια απόπειρα απαιτεί τόλμη και γενναιότητα.
Για τον νέο επιχειρηματία βέβαια είναι πάντα καλό να γνωρίζει τις πιθανότητες που του δίνονται προκειμένου να τα καταφέρει, πριν βάλει κεφάλαια και προσωπική δουλειά δηλαδή σε μια προσπάθεια καταδικασμένη να αποτύχει.
Κι αν δεν μπορούμε να έχουμε βεβαιότητες και απόλυτα νούμερα εδώ, καθώς αναρίθμητοι παράγοντες παρεμβαίνουν και επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, η εμπειρία ωστόσο και οι αναλυτές της αγοράς έχουν μερικές στατιστικές κατά νου για το ποσοστό επιτυχίας και αποτυχίας των νεότευκτων επιχειρήσεων, αλλά και για τους λόγους που άλλες βυθίζονται και άλλες τα καταφέρνουν.
Όπως αποκαλύπτει ο Chad Otar, γενικός διευθυντής της Excel Capital Management, μιας συμβουλευτικής φίρμας που ασχολείται ειδικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευνοϊκά, αν και δεν είναι όπως νομίζουμε. Στη μελέτη που έκανε η δική του εταιρία για τις δυτικές χώρες, ένα καλό 80% των νέων επιχειρήσεων επιβιώνουν στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας τους, παρά το γεγονός ότι η κοινή πεποίθηση θέλει μια εταιρία που είναι να βυθιστεί, να καταποντίζεται μέσα στην πρώτη χρονιά.
Μόνο που τα νούμερα βυθίζονται από δω και πέρα. Μόνο οι μισές από τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (45,4%-51%, ανάλογα με τη χρονιά που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται) ξεπερνούν το ορόσημο της πενταετίας, την ίδια ώρα που μόλις 1/3 φτάνει τα 10 χρόνια ζωής.
Γιατί αποτυγχάνουν όμως οι νέες επιχειρήσεις με μικρό κύκλο εργασιών; Κι εδώ ξανά είναι πολλοί και διαφορετικοί οι παράγοντες της αποτυχίας, υπάρχουν όμως μερικές σταθερές που έρχονται και επανέρχονται στις αντίστοιχες μελέτες. Ο Νο 1 λόγος, πως δεν υπάρχει ανάγκη στην αγορά για το προϊόν ή την υπηρεσία της επιχείρησης.
Στη δεύτερη θέση του δείκτη της αποτυχίας σκαρφαλώνει η έλλειψη επαρκών κεφαλαίων ώστε να συντηρηθεί η εταιρία στους πρώτους χαλεπούς καιρούς. Τρίτος λόγος, η κακή στελέχωση και τέταρτος, ο λυσσαλέος ανταγωνισμός του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση.
Πέμπτος, αν και όχι τελευταίος, η κακή τιμολόγηση, ειδικά σε εταιρίες με καινοτόμα προϊόντα που δεν υπάρχουν άξονες αναφοράς για τις τιμές που πρέπει να κοστολογηθεί το προϊόν…