ECOFIN: Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόοδο που σημειώθηκε στην πορεία προς ένα μεταρρυθμισμένο σύστημα ΦΠΑ της ΕΕ
Βρυξέλλες, 2 Οκτωβρίου 2018
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που σημείωσαν σήμερα τα κράτη μέλη στις απαραίτητες βελτιώσεις όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην ΕΕ.
Η σημερινή συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο κατέληξε σε συμφωνίες σχετικά με ορισμένους φακέλους στον τομέα αυτό, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην καθημερινή λειτουργία ενός συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ το οποίο χρειάζεται επειγόντως περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
«Τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή μόλις πριν από λίγες εβδομάδες δείχνουν ότι τα κράτη μέλη χάνουν ακόμη 150 δις ευρώ ΦΠΑ ετησίως. Οι σημερινές συμφωνίες αποτελούν ένα ακόμη βήμα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και την αλλαγή των κανόνων για τον ΦΠΑ προς το καλύτερο. και να συμφωνήσουμε σε λύσεις για τα πιο θεμελιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το σύστημα. ” δήλωσε ο Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων σύμφωνα με τις συμφωνίες.
– Νέοι κανόνες για τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας του ισχύοντος συστήματος ΦΠΑ έως ότου εφαρμοστεί η συνολική στρατηγική μεταρρύθμισης του ΦΠΑ. Αυτές οι αποκαλούμενες «γρήγορες λύσεις» θα πρέπει να μειώσουν το κόστος συμμόρφωσης και να αυξήσουν την ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις. Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιεύσει την έκθεσή του σχετικά με αυτό το φάκελο, οι νέοι κανόνες πρέπει να είναι εκτελεστοί μέχρι το 2020.
– Ένα νέο μέτρο που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να ευθυγραμμίσουν τους συντελεστές ΦΠΑ που καθορίζουν για τις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις, οι οποίοι επί του παρόντος φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή στα περισσότερα κράτη μέλη, με το πιο ευνοϊκό καθεστώς που ισχύει σήμερα για τις παραδοσιακές έντυπες δημοσιεύσεις. Η σημερινή απόφαση είναι το τελευταίο βήμα για να εξασφαλιστεί ότι η άνιση μεταχείριση των δύο προϊόντων – χαρτί έναντι ψηφιακής – γίνεται θέμα του παρελθόντος. Η συμφωνία αυτή είναι θετική για τις προσεχείς συζητήσεις σχετικά με την τελευταία πρόταση της Επιτροπής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να καθορίζουν τους συντελεστές ΦΠΑ όπως κρίνουν σκόπιμο.
– Τυπική έγκριση νέων κανόνων για την ανταλλαγή περισσότερων πληροφοριών και ενίσχυση της συνεργασίας για την ποινική απάτη στον τομέα του ΦΠΑ μεταξύ των εθνικών φορολογικών αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου. Οι πληροφορίες σχετικά με το ΦΠΑ και οι πληροφορίες σχετικά με τις οργανωμένες συμμορίες που εμπλέκονται στις πιο σοβαρές περιπτώσεις απάτης στον τομέα του ΦΠΑ θα μοιραστούν συστηματικά με τους φορείς επιβολής της νομοθεσίας της ΕΕ. Ο βελτιωμένος συντονισμός των ερευνών μεταξύ των ίδιων των κρατών μελών και με τα όργανα της ΕΕ θα εξασφαλίσει ότι η ταχέως μεταβαλλόμενη εγκληματική δραστηριότητα παρακολουθείται και αντιμετωπίζεται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.
Ξεχωριστά, οι υπουργοί ενέκριναν σήμερα τυπικά ενισχυμένους κανόνες για τον έλεγχο των παράνομων ταμειακών ροών εντός και εκτός της ΕΕ, ένα βασικό μέτρο για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η σημερινή επίσημη υιοθέτηση θα καταστήσει αυστηρότερους τους ελέγχους μετρητών σε άτομα που εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ με € 10.000 ή περισσότερα σε μετρητά, επιτρέποντας στις αρχές να ενεργούν σε ποσά χαμηλότερα από το όριο δήλωσης των € 10.000 όταν υπάρχουν υποψίες εγκληματικής δραστηριότητας και παράταση των τελωνειακών ελέγχων σε ταχυδρομικά δέματα ή αποστολές εμπορευμάτων, σε προπληρωμένες κάρτες και σε πολύτιμα εμπορεύματα όπως ο χρυσός. Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικυρώσει τους συμφωνηθέντες κανόνες, η νομοθεσία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.
Το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενιαία αγορά της Ευρώπης. Ο ΦΠΑ αποτελεί μείζονα και αυξανόμενη πηγή εσόδων στην ΕΕ, αυξάνοντας πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ το 2015, που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ της ΕΕ. Ένας από τους ίδιους πόρους της ΕΕ βασίζεται επίσης στον ΦΠΑ. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα από τον ΦΠΑ λείπουν κάθε χρόνο λόγω προβλημάτων όσον αφορά την είσπραξη ΦΠΑ και την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.
Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν σήμερα ακολουθούν το σχέδιο δράσης ΦΠΑ για ένα ενιαίο χώρο ΦΠΑ της ΕΕ που υποβλήθηκε τον Απρίλιο του 2016 και τις προτάσεις της Επιτροπής για μια βαθιά μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2017.
Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να προχωρήσουν και να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν για την πολύ ευρύτερη μεταρρύθμιση για τη μείωση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ στο σύστημα της ΕΕ, όπως πρότεινε πέρυσι η Επιτροπή. Η επανεκκίνηση θα βελτιώσει και θα εκσυγχρονίσει το σύστημα τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις, καθιστώντας το σύστημα πιο ισχυρό και απλούστερο για τις επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή πρότεινε επίσης φέτος νέες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να καθορίσουν συντελεστές ΦΠΑ όπως κρίνουν απαραίτητο.
Για περισσότερες πληροφορίες
Ψηφιακό πακέτο για την ενιαία αγορά