Από την ημέρα που δημιουργήθηκε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, χιλιάδες φορολογούμενων κατάφεραν να ανατρέψουν άδικες αποφάσεις που είχαν λάβει σε βάρος τους οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης. Κατάφεραν κατά κύριο λόγο να διαγράψουν φορολογικά πρόστιμα τα οποία τους είχαν επιβληθεί για ψύλλου πήδημα και χωρίς οι ίδιοι να φέρουν ουσιαστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους.
Μόνο που σε μια περίπτωση που είναι αξιομνημόνευτη, ο φορολογούμενος δεν μπόρεσε να βρει το δίκιο του ούτε στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και έτσι καλείται να πληρώσει πρόστιμο 500 ευρώ χωρίς να φέρει ουσιαστική ευθύνη για την φορολογική παράβαση στην οποία υπέπεσε.
Ας δούμε το ιστορικό της υπόθεσης. Φορολογούμενος διαθέτει τουριστικό κατάλυμα στη Λέρο. Στο νησί δεν υπάρχει πλέον εφορία (ΔΟΥ), αλλά μόνο Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων. Ο φόρος διαμονής επί των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα εφαρμόστηκε από φέτος την Πρωτοχρονιά και οι ξενοδόχοι υποχρεώνονται κάθε μήνα να αποδίδουν στο δημόσιο τα σχετικά ποσά με την υποβολή ειδικής δήλωσης.
Η δήλωση υποβάλλεται για κάθε μήνα του έτους με προθεσμία υποβολής έως το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα αναφοράς. Ο φορολογούμενος της υπόθεσής μας είχε δικαίωμα να υποβάλλει τη δήλωση απόδοσης του φόρου διαμονής για πρώτη φορά έως το τέλος Φεβρουαρίου 2018 και αφορούσε την χρονική περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 31 Ιανουαρίου 2018.
Εκπρόσωπός του, προφανώς ο λογιστής, επισκέφθηκε με την δήλωση ανά χείρας το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της Λέρου προκειμένου να την υποβάλλει στις 28 Φεβρουαρίου 2018, δηλαδή την τελευταία ημέρα της προθεσμίας. Από το ΓΕΦ τον ενημέρωσαν, όπως αναφέρεται στη σχετική ενδικοφανή προσφυγή που κατέθεσε ο φορολογούμενος, ότι δεν είχαν λάβει κάποιες οδηγίες από τα κεντρικά της ΑΑΔΕ για την υποδοχή δηλώσεων φόρου διαμονής και ότι θα έπρεπε ο φορολογούμενος να την υποβάλλει χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ στην Κω.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι εκείνη την περίοδο δεν είχε ακόμη ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φόρου διαμονής μέσω ίντερνετ. Με άλλα λόγια ο φορολογούμενος θα έπρεπε να μεταβεί αυθημερόν ακτοπλοϊκα στην Κω μόνο και μόνο για να υποβάλει τη δήλωση. Αυτό ήταν αδύνατο διότι δεν υπήρχε δρομολόγιο και έτσι μετέβει στην Κω στις 2 Μαρτίου, δηλαδή δυο ημέρες αργότερα. Η δήλωσε υπεβλήθη αλλά η ΔΟΥ Κω επέβαλε στον φορολογούμενο πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης ύψους 500 ευρώ!
Δηλαδή η ΔΟΥ Κω θεώρησε υπεύθυνο τον φορολογούμενο για την εκπρόθεσμη δήλωση παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα δεν ήταν κακόπιστος, εμφανίστηκε όπως υποστηρίζει ο ίδιος στο ΓΕΦ Λέρου εμπρόθεσμα και δεν είχε… ελικόπτερο για να πετάξει αυθημερόν στην Κω και υποβάλλει τη δήλωση.
Ο φορολογούμενος έκανε το αυτονότητο. Υπέβαλε ενδικοφανή προσφυγή στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Μόνο που και η ΔΕΔ δεν τον δικαίωσε αφού όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόρριψης “δεν προβλέπεται οποιαδήποτε απαλλαγή από την επιβολή προστίμου λόγω υποστελέχωσης των ΓΕΦ η για λόγους δυσκολιών ακτοπλοικών δρομολογίων η καιρικών συνθηκών…”
Κατά τα άλλα η ακριτική Ελλάδα θα πρέπει να στηρίζεται και να μην τιμωρείται λόγω του ότι είναι ακριτική…