«Τον αγαπημένο φορολογικό παράδεισο των Ρώσων ολιγαρχών, την Κύπρο», βάζουν στο στόχαστρο οι ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να ελέγξουν τη δύναμη της Μόσχας στην Ευρώπη.
Το μικροσκοπικό νησί της Μεσογείου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Wall Street Journal», το οποίο επί δεκαετίες λειτουργεί σαν «πλυντήριο» της Ρωσίας στην Ευρώπη, μπαίνει πλέον στο στόχαστρο της αμερικανικής επίθεσης με τη διεύρυνση της λίστας κυρώσεων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Wall Street Journal», για την Κύπρο η νέα λίστα ήταν η αρχή του τέλους ενός επιχειρηματικού μοντέλου ετών, το οποίο έχει πλέον ριζώσει βαθιά στην οικονομική και πολιτική κουλτούρα του νησιού.
Τα ρωσικά χρήματα που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Κύπρου, προσθέτει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, είναι τόσο πολλά, ώστε η Κύπρος να εμφανίζεται στις διεθνείς στατιστικές ως ο μεγαλύτερος αποδέκτης άμεσων ξένων επενδύσεων από τη Ρωσία.
Η μάχη για να αλλάξει το μοντέλο αυτό συνιστά ένα τεστ για την αμερικανική εξουσία στα πιο απόκρημνα μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης, εκεί όπου ο ρωσικός πλούτος συγκρούεται με τους ρυθμιστικούς φορείς της Ουάσιγκτον στον τομέα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιορισμένη εξουσία, το ξέπλυμα χρήματος.
Η αμερικανική κινητοποίηση προκαλεί εκνευρισμό, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», τόσο στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου όσο και στους απλούς πολίτες. Στη Κύπρο, η Μόσχα αντιμετωπίζεται γενικώς ως μία μεγάλη δύναμη που προτίθεται να προστατεύσει το νησί από την Τουρκία. Οι τραπεζίτες μάλιστα εκτιμούν ότι ο εξονυχιστικός έλεγχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι άδικος.
«Η Κύπρος γίνεται στόχος λίγο περισσότερο γιατί είναι μικρή», υποστηρίζει ο διευθυντής Διεύθυνσης Συμμόρφωσης της Τράπεζας Κύπρου. «Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο στο Λονδίνο ή τη Γερμανία;», προσθέτει.
Το 2013, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης και η κυβέρνηση στράφηκε στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Σε αντάλλαγμα, η Κύπρος δέχτηκε να μειώσει την επιρροή της από του Ρώσους, το οποίο ωστόσο δεν λειτούργησε διότι αυτοί που στήριξαν της τράπεζες ήταν οι Ρώσοι μέτοχοι. «Το bail-in ήταν ανοησία. Για να ξεφορτωθούν το ρωσικό χρήμα, έδωσαν τις τράπεζες στους Ρώσους», επισημαίνει τραπεζικός αξιωματούχος.