Ένοχοι για γενοκτονία υψηλόβαθμοι ηγέτες των Ερυθρών Χμερ

294

Ένοχοι για γενοκτονία κρίθηκαν για πρώτη φορά δύο υψηλόβαθμοι ηγέτες των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη.

Το διεθνές δικαστήριο αποδέχτηκε την κατηγορία της γενοκτονίας για πρώτη φορά 40 χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ που προκάλεσε τον θάνατο δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο ιδεολόγος του καθεστώτος Νουόν Τσιά, 92 ετών σήμερα, άκουσε την ετυμηγορία από ένα κελί ειδικά διαμορφωμένο μέσα στο δικαστήριο λόγω της κατάστασης της υγείας του. «Είχε την εξουσία της τελικής απόφασης» μαζί με τον Πολ Ποτ, αποκάλυψε ο δικαστής Νιλ Νον.

Όσον αφορά τον άλλον κατηγορούμενο, τον 87χρονο σήμερα Κίου Σαμφάν, που ήταν αρχηγός του κράτους της πρώην «Δημοκρατίας της Καμπουτσέας», αυτός ήταν, όπως είπε ο δικαστής, «το πρόσωπο» του καθεστώτος και «ενθάρρυνε, υποκίνησε και συνέβαλε στις εκκαθαρίσεις».

Οι κατηγορούμενοι θα ασκήσουν έφεση, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.

REUTERS/HANDOUT

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας και βουδιστές μοναχοί, είχαν πάει στο δικαστήριο, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να ακούσουν την ετυμηγορία.

Η δίκη αυτή θα είναι μάλλον η τελευταία που γίνεται κατά πρώην στελεχών του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ.

Παρά τις ωμότητες που έγιναν σε πολύ μεγάλη κλίμακα μεταξύ του 1975 και του 1979, ο νυν πρωθυπουργός Χουν Σεν, πρώην στέλεχος και ο ίδιος των Ερυθρών Χμερ, ζήτησε κανένας άλλος ύποπτος να μην οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αυτό να προκαλέσει κι άλλα προβλήματα στη χώρα.

Στόχος του καθεστώτος ήταν «να εγκαθιδρύσει μια άθεη και ομοιογενή κοινωνία καταστέλλοντας όλες τις εθνοτικές, εθνικές, θρησκευτικές, φυλετικές, ταξικές και πολιτιστικές διαφορές», σημείωσε ο δικαστής Νιλ Νον.

Το καθεστώς κατηγορείται για καύση Κορανίων, ομαδικούς πνιγμούς, ενώ υπολογίζεται ότι από 100.000 ως 500.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας σε σύνολο 700.000 σκοτώθηκαν μεταξύ του 1975 και του 1979.

Η κατηγορία αυτή δεν αφορά τις σφαγές των Χμερ από Χμερ. Υπό το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ δύο εκατομμύρια Καμποτζιανοί, το ένα τέταρτο του πληθυσμού, πέθαναν από εξάντληση, πείνα, συνεπεία βασανιστηρίων ή εκτελέστηκαν.