Αθώος ο εθελοντής δασοπυρόσβεσης που κατηγορήθηκε για εμπρησμό!

507

Aθώος κρίθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου ένας 40χρονος, οικοδόμος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σορωνής, που κατηγορήθηκε άδικα για εμπρησμό.
Στον 40χρονο αποδόθηκε η πρόκληση δύο πυρκαγιών το θέρος του 2013 στην περιοχή του Αγίου Σουλά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις στις τάξεις των εθελοντών δασοπυρόσβεσης και των κατοίκων της Σορωνής και ουσιαστικά να σταματήσει η εθελοντική προσφορά της οικογένειάς του.
Ο 40χρονος, που είχε κρατηθεί επί 4ήμερο αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται, ενώ οι πιθανολογήσεις των ανακριτικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) δεν επιβεβαιώθηκαν από τη λήψη καταθέσεων από πέντε μάρτυρες συμπεριλαμβανομένου και του διοικητή της ΠΥΡ, ενώπιον της Ανακρίτριας.
Η σύλληψή του αποτέλεσε εξάλλου την απαρχή του «διαζυγίου» της ΠΥΡ με το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σορωνής, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου και αδελφός του, 41 ετών, είχε καταθέσει, ότι παραιτείται από τη θέση του, σφόδρα ενοχλημένος και από το γεγονός ότι έχει στοχοποιηθεί και ο ίδιος ως ύποπτος για άλλες δύο πυρκαγιές.
Απολογούμενος ο 40χρονος τόνισε εισαγωγικά ότι από το έτος 2009, όταν ιδρύθηκε ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής, μετείχε στην ομάδα εθελοντών για την περιφρούρηση των δασών της περιοχής.
Έκανε περιπολίες κατά την θερινή περίοδο που είναι υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές, σε ώρες που επέτρεπαν οι επαγγελματικές του ασχολίες και επιπλέον συμμετείχε ενεργά σε κατασβέσεις πυρκαγιών, όχι μόνο στην περιοχή της Σορωνής, αλλά κι αλλού.
Όλες οι ενέργειές του, όπως και των υπόλοιπων μελών του Συλλόγου, ήταν πάντα σε συνεργασία και εν γνώσει, τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσο και της Διεύθυνσης Δασών.
Θυμίζουμε ότι οι έρευνες είχαν στραφεί στην κατεύθυνση της συγκεκριμένης οικογένειας μετά από «μήνυμα» που είχε γραφεί στον μύλο της Σορωνής, «ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΓΚΑΛΑΚΙΑ ΤΗΛ 199 ΚΑΡΒΟΥΝΑ».
Αναφέρθηκε εξάλλου και στο γεγονός ότι όταν διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του ο μόνος «εμπρηστικός μηχανισμός» που βρέθηκε, ήταν μια κατασκευή από καλάμια, στην οποία είχαν κολληθεί 4 σκασμένα πράσινα κυνηγετικά φυσίγγια, μια απομίμηση καραμπίνας που είχε φτιάξει ο ανήλικος γιος του για να παίζει και η οποία κατασχέθηκε προσωρινά!
Στο κατηγορητήριο, που αντιμετώπισε ο 40χρονος, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Α) την 12η.08.2013 στη Ρόδο και συγκεκριμένα στη περιοχή Μόι -Αγίου Σουλά, περί ώρα 20.20, με πρόθεση προξένησε πυρκαγιά, σε δασική έκταση, θέτοντας πυρ σε ξερά χόρτα σε δύο σημεία εντός της δασικής έκτασης σε απόσταση 50 μέτρων περίπου από τον επαρχιακό δρόμο Σορωνής-Διμυλιάς με τη χρήση γυμνής φλόγας (αναπτήρα) και στη συνέχεια με τη ρίψη μικρής ποσότητας άγνωστου εύφλεκτου υγρού, κάηκε δε ένα (1) στρέμμα δασικής έκτασης και συγκεκριμένα θάμνοι και πεύκα.
Β) την 13η.8.2013 στη Ρόδο και συγκεκριμένα στην περιοχή Τσεκούρι -Αγίου Σουλά, περί ώρα 19.45, με πρόθεση προξένησε πυρκαγιά, σε δασική έκταση, θέτοντας πυρ σε ξερά χόρτα εντός της δασικής έκτασης σε απόσταση τριών περίπου μέτρων από τον χωμάτινο δρόμο με τη χρήση γυμνής φλόγας (αναπτήρα) και στη συνέχεια με τη ρίψη μικρής ποσότητας εύφλεκτου υγρού, κάηκε δε ένα (1) στρέμμα δασικής έκτασης και συγκεκριμένα θάμνοι και πεύκα.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής του παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Γ. Μαρίνος.
Ο κ. Μαρίνος δήλωσε μετά την δίκη τα εξής:
«Το ψέμα τελικά έχει κοντά ποδάρια. Αθώος άνευ ουδεμίας αμφιβολίας και με την σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, κρίθηκε σήμερα ο Νίκος Χατζηκυριαζής από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Η σκευωρία που στήθηκε εις βάρος του και εις βάρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Σορωνής και του εθελοντισμού, κατέρρευσε σήμερα πανηγυρικά. Έμεινε η ταλαιπωρία του Νικόλα για έξι ολόκληρα χρόνια, που την πλήρωσε με το στίγμα του εμπρηστή, με την απομόνωση από πολλούς, ακόμα και χωριανούς μας, αλλά και με ένα αυτοάνοσο που θα το κουβαλάει για πάντα. Εύχομαι κανείς να μην περάσει από μια τέτοια διαδικασία διότι είναι τραυματική. Στον Νικόλα εύχομαι να είναι καλά κι αυτός και όλη του η οικογένεια. Είμαι περήφανος για αυτόν και για όλους όσους στάθηκαν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια και ιδίως για τον Μιχάλη Διακολαμπριανό.
Αλλά και για όλους τους μάρτυρες που στάθηκαν σήμερα στο ύψος των περιστάσεων και δεν φοβήθηκαν να πουν την αλήθεια. Πολλές ευχαριστίες στον αγαπημένο μου συνάδελφο και φίλο κο Ιωάννη Χαρίτο για την νομική και ηθική συμπαράστασή του. Η συμβολή του ήταν τεράστια. Πρέπει να τονιστεί ότι η Πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε συγγνώμη από τον Νικόλα για την εξάχρονη ταλαιπωρία του, γεγονός που την τιμάει απεριόριστα. Για όσους στενοχωρήθηκαν από την απόφαση αυτή και είναι κάμποσοι πιστέψτε με, ειδικά αυτοί που ταλαιπώρησαν τον Νικόλα έξι χρόνια τώρα, μπόλικο ξύδι για να πνίξουν την μιζέρια τους και την απανθρωπιά τους.»

Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!