«Καμπάνες» σε διακινητές μεταναστών

501

Ποινή κάθειρξης 45 ετών και 3 μηνών και χρηματική ποινή ύψους 50.500 ευρώ επέβαλε χθες το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου, επί κακουργημάτων, σε έναν 48χρονο Ουκρανό διακινητή και ποινή κάθειρξης 10 ετών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίας στον 41χρονο ομοεθνή του, που τον συνέδραμε.
Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν από λιμενικούς του τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου για παράνομη μεταφορά μεταναστών στο Πρασονήσι την 26η Νοεμβρίου 2017.
Το τμήμα Ασφαλείας του Κ.Λ.Ρ. ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Λιμενικό Σταθμό Λίνδου για την ύπαρξη παράτυπων μεταναστών στο Πρασονήσι αλλά και για την ύπαρξη ύποπτου σκάφους, λευκoύ χρώματος με σημαία Τουρκίας, που έπλεε με κατεύθυνση από το Πρασονήσι προς την Λίνδο.
3 σκάφη του Λιμενικού και 3 οχήματα έσπευσαν για έρευνες στην περιοχή και περί ώραν 14.40 εντοπίστηκε το δουλεμπορικό που έφερε επιγραφή «Ζeytin 1 – Ιnstanbul» με επιβαίνοντες τους δύο Ουκρανούς.
Οι δύο Ουκρανοί αναγνωρίστηκαν από τους 42 μετανάστες, που εντοπίστηκαν, ως οι κυβερνήτες του σκάφους το οποίο τους μετέφερε από τα απέναντι τουρκικά παράλια το πρωί της 26ης Νοεμβρίου 2017.
Οι μετανάστες είχαν έλθει συγκεκριμένα σε επικοινωνία με διακινητές στην Κωνσταντινούπολη οι οποίοι τους ζήτησαν να μεταβούν στο Φετιγέ. Το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου 2017 τους μετέφεραν με λεωφορείο σε ένα απόμερο σημείο του Φετιγέ και τους επιβίβασαν στο δουλεμπορικό.
Πλήρωσαν από 1.600 έως 1.800 ευρώ έκαστος για την μεταφορά τους.
Ο πρώτος ισχυρίστηκε ότι αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην βόρεια Ευρώπη και μετέβησαν στην Τουρκία προκειμένου από εκεί να ταξιδέψουν αρχικά στην Ηπειρωτική Ελλάδα κι εν συνεχεία στην Γερμανία, Αυστρία ή Ολλανδία.
Ηλθαν, όπως είπαν, σε επικοινωνία με έναν Τούρκο ή Αραβα, που του κατέβαλαν 1.800 ευρώ και εν συνεχεία τους υπέδειξε το σημείο αναχώρησης από το Φετιγέ.
Επειδή δεν είχε χρήματα και οι συγγενείς τους αδυνατούσαν να τους τα αποστείλουν εγκαίρως (είχαν, είπαν, μόλις 400 ευρώ) κατόπιν παρακλήσεών τους ο διακινητής τούς επιβίβασε.
Οταν έφτασαν στη Ρόδο ο κυβερνήτης του σκάφους, όπως ισχυρίστηκαν, το εγκατέλειψε και φοβούμενοι ανέλαβαν την διακυβέρνησή του προσπαθώντας να βρούν σημείο για να το προσαράξουν μέχρι που συνελήφθησαν.
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρέστη ο δικηγόρος κ. Γιάννης Καραμιχάλης.

-Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή ύψους 25.500 ευρώ σε έναν Τούρκο διακινητή που συνελήφθη την 17η Οκτωβρίου 2017 στην Κω για την μεταφορά από την Τουρκία στην Ελλάδα, με πολυεστερικό σκάφος 44 μεταναστών από το Ιράκ, την Συρία και την Παλαιστίνη.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη η δικηγόρος κ. Στεφανία Καρακατσάνη.

Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!