«Σκούπα» ρεκόρ στα ληξιπρόθεσμα χρέη από την ΑΑΔΕ – Αλλάζει το πλαίσιο των πολλαπλών κατασχέσεων

820

Σε εισπράξεις ρεκόρ 6 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη στοχεύει έως το τέλος του 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

Μέχρι στιγμής τα έσοδα που έχουν εισρεύσει στα ταμεία ανέρχονται στα 4 δισ. σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Γεγονός είναι πάντως ότι οι εισπράξεις από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη κινούνται ανοδικά την τελευταία διετία.

Το 2014, που οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών γινόταν με πολλές δυσκολίες, οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν συγκριτικά περιορισμένες, μόλις 1,561 δισ. ευρώ. Το 2015 με την έκρηξη των κατασχέσεων και την ρύθμιση των 100 δόσεων που τέθηκε σε ισχύ είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει το πρώτο μεγάλο άλμα. Στο ταμείο μπήκαν 2,261 δισ. ευρώ από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,641 δισ. ευρώ από παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το 2016, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν νέα αύξηση των εισπράξεων στα 5,2 δισ. ευρώ ενώ σε αυτά τα επίπεδα διαμορφώθηκαν και το 2017.

Για την αύξηση των εισπράξεων, πηγές της ΑΑΔΕ εκτιμούν πως ένα μεγάλο μέρος της οφείλεται στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης ενώ οι κατασχέσεις όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Στοχευμένες κατασχέσεις

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Πέρυσι, για ένα σύνολο 312.000 ΑΦΜ εκδόθηκαν 1.643.500 ηλεκτρονικά κατασχετήρια ή 5,3 κατά μέσο όρο ανά φορολογούμενο και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών προσέκρουσε είτε σε αδειανούς λογαριασμούς, είτε σε ανυπαρξία τραπεζικών λογαριασμών.

Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν έλειψαν τα φαινόμενα όπου για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο τα κατασχετήρια τα οποία εκδόθηκαν οδήγησαν σε πολλαπλάσιες της μίας κατάσχεσης για το ίδιο ποσό.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές το φαινόμενο των πολλαπλών κατασχέσεων για το ίδιο χρέος έχει αναδείξει την ανάγκη τροποποιήσεων στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν επιτρέπει επιστροφή του πλεονάζοντος ποσού, παρά μόνο τον μελλοντικό συμψηφισμό του με άλλες οφειλές.

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr