“Σπάει” το φράγμα των 30 σεντς για τα εξασφαλισμένα NPLs των τραπεζών

583

Τίμημα άνω των 30 σεντς ανά ευρώ, αναμένει η αγορά για το χαρτοφυλάκιο Jupiter της Alpha Bank, το οποίο έχει καταλήξει στο fund Apollo. Ενώ αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Apollo θα αναθέσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου στην Altamira Hellas.

Το Apollo είχε βρεθεί στην τελική ευθεία για την εξαγορά του πρώτου χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων NPLs, του Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο τελικώς κέρδισε η Bain Capital έναντι τιμήματος  432 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μεταβίβαση του Amoeba ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, έξι μήνες μετά τη συμφωνία για την πώλησή του, διάστημα ενδεικτικό για τον χρόνο που θα απαιτήσουν ουσιαστικά οι μεταβιβάσεις NPLs.

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τον Μάιο που συμφωνήθηκε η πώληση του Amoeba, οι φάκελοι των δανείων που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο διαχειρίζονταν από την Τράπεζα Πειραιώς. Πλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο (με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, συνολικού ύψους πιστωτικών απαιτήσεων 1,950 δισ. ευρώ και μικτής λογιστικής αξίας 1,450 δισ. ευρώ), θα διαχειρίζεται η Mount Street, μεγαλύτερος διαχειριστής NPLs στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες φέρουν το fund Fortress να είναι το επόμενο που θα “παίξει” δυνατά στην ελληνική αγορά NPLs, για το χαρτοφυλάκιο Nemo, ναυτιλιακών δανείων της Τράπεζας Πειραιώς. Το ύψος του εν λόγω χαρτοφυλακίου θα κινηθεί μεταξύ 600 – 800 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές.

Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να δρομολογήσει άμεσα και την πώληση του χαρτοφυλακίου Iris. Για τις πωλήσεις των δύο ανωτέρω χαρτοφυλακίων, η Τράπεζα είχε ενημερώσει τους αναλυτές μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου 2018.

Σημειώνεται ότι το Iris αφορά δάνεια προσωπικά, από πιστωτικές κάρτες, μικρών επιχειρήσεων και ανοίγματα leasing, όλα χωρίς εξασφαλίσεις. Στόχος της Τράπεζας είναι να έχει ολοκληρώσει και τις δύο πωλήσεις μεταξύ δευτέρου εξαμήνου 2018 και πρώτου εξαμήνου 2019.

Η αγορά, πάντως, εστιάζει στις πωλήσεις εξασφαλισμένων NPLs, με τα funds να αναμένουν πωλήσεις τεσσάρων με έξι νέων “πακέτων” εξασφαλισμένων δανείων από τις τράπεζες εντός των προσεχών δύο τετραμήνων.

Τα funds συνωστίζονται για τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων που φέρουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, διαθέτοντας την τεχνογνωσία για τις διαδικασίες ομαδοποίησης (Bundle Proposals) και μαζικής ρευστοποίησης ακινήτων (Βulk Sales), καθώς και για τη νομιμοποίησή τους ώστε να καταστούν κατάλληλα προς μεταβίβαση.

Σημειώνεται ότι κύριο χαρακτηριστικό των χαρτοφυλακίων των τραπεζών είναι η μικρής εμβέλειας εμπορική αξία των ακινήτων (μεσοσταθμικά 100.000 ευρώ), γεγονός που δυσχεραίνει την ομαλή και άμεση προώθησή τους σε μεγάλα επενδυτικά ταμεία και θεσμικούς επενδυτές, απαιτώντας ειδικούς χειρισμούς.

Πρόκληση παραμένει επίσης το να ρευστοποιηθούν και εκείνα τα ακίνητα μικρότερης εμπορικής αξίας (60.000 – 150.000 ευρώ) σε δευτερεύουσες γεωγραφικές περιοχές ανά την επικράτεια.

Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!