Απογοητευτικά τα αποτελέσματα από το κάλεσμα σε 35.000 δανειολήπτες για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών τους. Πώς εξηγούν οι τραπεζίτες τη διστακτικότητα. Γιατί πιστεύουν ότι τα δεδομένα… θα αλλάξουν άρδην.
Χαμηλές πτήσεις καταγράφονται σε ό,τι αφορά την προθυμία των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους εξωδικαστικά, αρκεί να εγκαταλείψουν τον νόμο.
Πρόκειται για τους δανειολήπτες που χρωστούν μόνο σε μία τράπεζα,προσδιορίζονται σε 35.000 και έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 2 δισ. ευρώ. Οι συγκεκριμένοι δεν εμπίπτουν στη διατραπεζική (σ.σ. κοινή από όλες τις τράπεζες) ρύθμιση που μόλις ξεκίνησε… και απευθύνεται σε όσους χρωστούν σε περισσότερες από μία τράπεζες.
Η εξωδικαστική ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων για τους μεμονωμένους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο έχει ξεκινήσει (από κάθε τράπεζα χωριστά) εδώ και πέντε μήνες, αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, έχουν ανταποκριθεί μόλις 1.200, ήτοι το 3,4% του συνόλου, με αθροιστικά δάνεια 90 εκατ. ευρώ.
Φοβούνται να εγκαταλείψουν τη νομική προστασία
Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό ανταπόκρισης εξηγείται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από δύο παραμέτρους: Πρώτον, υπάρχει ο φόβος πως αν εγκαταλείψουν τη νομική προστασία, ακόμη κι αν δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους, θα βρεθούν ξεκρέμαστοι και η τράπεζα δεν θα τους δώσει τη ρύθμιση -επί της ουσίας, το «κούρεμα» που διεκδικούν.
Δεύτερον, η ρύθμιση δεν έχει «επικοινωνηθεί» ιδιαίτερα από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση περί τίνος πρόκειται.
Η ρύθμιση που δίνει η κάθε τράπεζα διαφέρει στα σημεία, ωστόσο στα καταναλωτικά δάνεια και στις κόκκινες οφειλές από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις προτείνεται «βαθύ» κούρεμα, που μπορεί να κυμαίνεται από 60% έως και 80% ανάλογα με την τράπεζα, κυρίως, όμως, ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.
Στην περίπτωση του στεγαστικού, κατά τα πρότυπα της διατραπεζικής ρύθμισης ο δανειολήπτης καλείται -σε συνάρτηση πάντα με τα εισοδήματα και την περιουσία του- να πληρώσει με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου και το υπόλοιπο τμήμα μέχρι το συνολικό ύψος του δανείου είτε «παγώνει», είτε σε ορισμένες περιπτώσεις διαγράφεται, αν κριθεί ότι η περιουσία του υπολείπεται του δανείου.
Σφίγγει το λουρί!
Το… ξήλωμα της νομικής προστασίας μέσω της σταδιακής κατεδάφισης του νόμου Καστέλη, η οποία ξεκίνησε με τις -επί το αυστηρότερο- αλλαγές που νομοθετήθηκαν στις 16 Ιουνίου, με κορωνίδα την άρση του τραπεζικού απορρήτου, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει πολλούς δανειολήπτες στην απόφαση να τον… εγκαταλείψουν και να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων που δίνουν οι τράπεζες σε όσους δανειολήπτες πληρούν πραγματικά τα κριτήρια.
Ως εκ τούτου, οι τράπεζες έχουν υψηλές προσδοκίες από τη διατραπεζική ρύθμιση που ξεκίνησε πριν 15 ημέρες και εμμέσως «ποντάρουν» ακόμη περισσότερο στο γεγονός πως ακόμη κι αν δοθεί παράταση της ισχύος του νόμου για έναν ακόμη χρόνο (και το 2019), τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό θα περιορισθούν σημαντικά -στις 75.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 100.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά προβλέπει η πρόταση που έχουν καταθέσει οι τράπεζες στους θεσμούς.
Παράλληλα, ο υπολογισμός της αξίας του ακινήτου θα γίνεται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος.