Με τις διατάξεις του νέου νόμου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων θεσμοθετείται δικαίωμα άδειας με αποδοχές για τους υπαλλήλους λόγω ασθένειας των ανήλικων τέκνων τους κατόπιν προσκόμισης σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
Όπως διευκρινίζει εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το δικαίωμα αυτό ανέρχεται σε τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες το έτος. Ειδικά για τους υπαλλήλους που είναι πολύτεκνοι ή τρίτεκνοι, το δικαίωμα αυτό ανέρχεται σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες το έτος. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η άδεια αυτή ανέρχεται σε έξι (6) εργάσιμες ημέρες το έτος, πρόκειται δε για άδεια που συναρτάται με την κατ’ αποκλειστικότητα άσκηση της γονικής μέριμνας ανήλικου τέκνου από έναν γονέα (άρθρο 53 του Ν.3528/2007, όπως ισχύει).
Ωστόσο, η τροποποίηση που γίνεται με τη συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 31, παρ. 2) στον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων περί διευκολύνσεων υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, δεν επηρεάζει ισχύουσα διάταξη του Κώδικα (Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων) που προβλέπει ότι για το προσωπικό ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης μόνο γονικής άδειας για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης τέκνων.
Έτσι, η άδεια με αποδοχές για τους υπαλλήλους λόγω ασθένειας ανήλικων τέκνων, δεν μπορεί να χορηγηθεί σε δημοτικούς υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, παρά μόνο στο μόνιμο προσωπικό των ΟΤΑ, όπως βεβαίως και στους υπαλλήλους του υπόλοιπου δημοσίου τομέα.
ΔΕΙΤΕ το νόμο ΕΔΩ (άρθρο 31)