Την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Από αυτήν προκύπτει ότι 13 κράτη- μέλη χρήζουν «εμπεριστατωμένης επισκόπησης» το 2019 προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό αντιμετωπίζουν ανισορροπίες. Μεταξύ αυτών και η Γερμανία, αφού δεν είναι μόνο οι χώρες με τα ελλείμματα, αλλά και εκείνες με τα μεγάλα πλεονάσματα που ευθύνονται για τις ανισορροπίες.
Τα κράτη μέλη για τα οποία διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζουν ανισορροπίες κατά τον προηγούμενο γύρο της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών (ΔΜΑ), θα καλύπτονται εξ ορισμού από εμπεριστατωμένη επισκόπηση το 2019. Πρόκειται για τα ακόλουθα: Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία. Η Ελλάδα και η Ρουμανία συμπληρώνουν την ομάδα των 13.
Η έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης υπογραμμίζει ότι τα μεγάλα ελλείμματα έχουν διορθωθεί στα περισσότερα κράτη μέλη. Από την άλλη ο περιορισμός των πλεονασμάτων γίνεται με βραδύτερους ρυθμούς. Στις χώρε με πλεονάσματα απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη.