Εκτός προστασίας από τους πιστωτές της βρίσκεται η Folli Follie αφού το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 106Α του πτωχευτικού κώδικα.
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι το Πρωτοδικείο έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής 56 επενδυτών της εταιρείας, μελών της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών.
Η σημερινή εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση της Folli Follie ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω αντίδραση από την πλευρά της εταιρείας.
Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει, όπως εκτιμούν νομικές πηγές, πως η εταιρία έχει να αντιμετωπίσει ένα ντόμινο δικαστικών διεκδικήσεων από τους πιστωτές της, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ακόμα και η άτακτη πτώχευσή της.
Το αίτημα απορρίφθηκε παρότι:
– Την αίτηση υπέγραφαν σχεδόν 500 εργαζόμενοι και όπως ανέφερε ο δικηγόρος τους, πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσσός, συμφωνούσαν όλοι οι περίπου 1.300 εργαζόμενοι, καθώς ήταν ο μόνος δρόμος για να μην χάσουν τη δουλειά τους. Με τους νομικούς να δηλώνουν, πως η στήριξη των εργαζομένων στην αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στον Πτωχευτικό, δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για τη διοίκησή της. Αντίθετα, μάλιστα, πίεσαν και προσκομίστηκε στο δικαστήριο έγγραφη παραίτηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.
– Το γεγονός ότι από το αίτημα εξαιρούνται οι τράπεζες (ζητήθηκε δηλαδή διαχωρισμός από τους αιτούντες των τραπεζών), γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να βγουν άμεσα σε πλειστηριασμό οι εμπράγματες εγγυήσεις που κατέχουν έναντι των οφειλομένων. Ποιες είναι αυτές; Ένα μεγάλο ποσοστό των πολυκαταστημάτων ATTICA το οποίο ανήκει στην Folli Folie.
Όμως κατά της αίτησης προστασίας από τους πιστωτές της, τάχθηκαν το Ελληνικό Δημόσιο, ο ΕΦΚΑ και οι πιστώτριες Τράπεζες της Folli Follie.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι με την τελευταία αίτηση υπαγωγής της Folli Follie στο άρθρο 106α, ικανοποιήθηκε το αρχικό αίτημα που είχαν υποβάλει προ μηνών οι Τράπεζες, δηλαδή να εξαιρεθεί από την προστασία το επίμαχο ποσοστό 35,6% της Αττικά Πολυκαταστήματα που κατέχει η Folli Follie και έχουν ενεχυριάσει.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Folli Follie που παρουσίασε το Capital.gr
Στο 40 σελίδων επιχειρηματικό σχέδιο για την περίοδο 2019-2021, το οποίο ετοιμάστηκε από τη Folli Follie με την αρωγή της Deloitte και του CRO του ομίλου κ. Δημήτρη Κουβάτσο, προβλέπεται ο γεωγραφικός διαχωρισμός δραστηριοτήτων και η “έξοδος” του brand Folli Follie, από την Ευρώπη (σ.σ. εξαιρείται η Ελλάδα και η Κύπρος), τη Βόρεια Αμερική και από τις αγορές της Σιγκαπούρης, του Γκουάμ, της Χαβάη και της Κορέας. Αλλά και κλείσιμο ζημιογόνων καταστημάτων, παύση διανομής εμπορικών σημάτων τρίτων, αλλαγή του μοντέλου διοίκησης και εμπορικής πολιτικής, εκμετάλλευση ακινήτων αλλά και πώληση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων.
Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που βγαίνουν προς πώληση είναι η εταιρεία Qivos και η Planaco SA, από την πώληση της οποίας ο όμιλος εκτιμά πως θα ανακτήσει μέρος των συνολικών απαιτήσεων ύψους 7,5 εκατ. ευρώ οφειλόμενα στην Folli Follie ΑΕΒΤΕ. Ωστόσο δεν αναφέρεται πουθενά πως θα αξιοποιηθούν συμμετοχές, όπως αυτή στη Dufry (σ.σ. ο όμιλος κατέχει 804.726 μετοχές).
Στο επιχειρηματικό σχέδιο, που εκπόνησαν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ομίλου, προκειμένου να υποστηρίξουν το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106 Α του Πτωχευτικού, αν και γίνεται αναφορά στα προβλήματα ρευστότητας του ομίλου και στο γεγονός ότι θα απαιτηθεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση το 2019 για τις λειτουργικές δραστηριότητες και την αναδιοργάνωση του, δεν προσδιορίζεται πουθενά το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν ούτε ποιος θα το καλύψει.
Προβλεπόμενη πορεία
Το πλάνο αναδιοργάνωσης, που λαμβάνει υπόψη αναμορφωμένα οικονομικά στοιχεία για τις θυγατρικές του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης μιας μείωσης στα έσοδα κατά περίπου 1 δισ. δολ., σε συνέχεια της δικανικής έρευνας της Alvarez & Marshal, θέτει προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων:
– την ξεχωριστή διαχείριση σε ασιατικές και ευρωπαϊκές δραστηριότητες καθώς έχει διαπιστωθεί έλλειψη συνεργασίας και διπλοκάλυψη δραστηριοτήτων,
– αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης και διοίκησης των ιδιόκτητων σημάτων Folli Follie και Links of London, με ανεξάρτητη διοίκηση (CEO), που θα έχει πλήρη έλεγχο και ευθύνη για όλη την αλυσίδα αξίας.
Σε ό,τι αφορά την προβλεπόμενη πορεία προβλέπεται πως τα έσοδα της νέας Folli Follie το 2021 θα φθάσουν στα 429,2 εκατ. ευρώ, από 357 εκατ. ευρώ το 2017 και 348,4 το 2018 και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 41,1 εκατ. ευρώ, από ζημιές 38,5 εκατ. ευρώ το 2017 και ζημιές 44,9 εκατ. ευρώ τη φετινή χρήση.
Ειδικότερα προβλέπεται πως οι πωλήσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική & Βόρεια Αμερική αναμένεται να ανέλθουν στα 335 εκατ. ευρώ το 2021, από 274,3 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017 και 275,6 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα αγγίξουν εφέτος και τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε κέρδη 31,8 εκατ. ευρώ από ζημιές 23,6 εκατ. ευρώ το 2017 και ζημιές 22,6 εκατ. ευρώ εφέτος.
Για τη δραστηριότητα της Ασίας και του Ειρηνικού, προβλέπεται πως τα έσοδα από 82,7 εκατ. ευρώ το 2017 και 72,8 εκατ. ευρώ εφέτος θα φθάσουν στα 94,2 εκατ. ευρώ το 2021 και τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων στα 9,2 εκατ. ευρώ το 2021 από ζημιές 22,3 εκατ. ευρώ εφέτος και 14,9 εκατ. ευρώ το 2017.
Στο επιχειρηματικό σχέδιο αναφέρεται πως περιλαμβάνονται αναφορές, εκτιμήσεις και προβλέψεις που δόθηκαν από τη διοίκηση σχετικά με την αναμενόμενη μελλοντική απόδοση. “Τέτοιες αναφορές, εκτιμήσεις και προβλέψεις αντανακλούν διάφορες εικασίες σχετικά με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και είναι αντικείμενο σημαντικής επιχειρηματικής, οικονομικής και ανταγωνιστικής αβεβαιότητας και απρόβλεπτων γεγονότων, πολλά εκ των οποίων είναι ή ενδέχεται να είναι πέραν του αποκλειστικού ελέγχου της Εταιρείας. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρχει εξασφάλιση ότι οι αναφορές, εκτιμήσεις και προβλέψεις θα πραγματοποιηθούν. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να αποκλίνουν από τις προβλέψεις, και αυτές οι αποκλίσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές”, σημειώνεται.
Μέσω Κίνας η διανομή στην Ελλάδα
Για το σήμα Folli Follie προβλέπεται, έξοδο από όλες τις Ευρωπαϊκές αγορές και τις αγορές της Βορείου Αμερικής, εκτός της Ελλάδος και της Κύπρου, καθώς και έξοδος από τις αγορές της Σιγκαπούρης, του Γκουάμ, της Χαβάη και της Κορέας. Οι αγορές της Ελλάδας και της Κύπρου θα εξυπηρετούνται μέσω ενός μοντέλου διανομής από την Ασία.
Το σχέδιο προβλέπει εστίαση στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Μακάο και Ταϊβάν), στο Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία, με παράλληλη εφαρμογή προγράμματος μείωσης προσωπικού και διακοπής λειτουργίας καταστημάτων.
Διατήρηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων –στη χονδρική αγορά και τη λιανική αγορά ταξιδίων- που είναι κερδοφόρες. Επίσης διατήρηση περιορισμένης παρουσίας στην Αυστραλία. Την επίβλεψη θα έχει διευθύνων σύμβουλος για το σύνολο των διεθνών δραστηριοτήτων.
Ένδυση/Υπόδηση & Πολυκαταστήματα
Για τον κλάδο ένδυσης/υπόδησης ο σχεδιασμός προβλέπει διακοπή της διανομής εμπορικών σημάτων με χαμηλές πωλήσεις ή/και χαμηλό περιθώριο κέρδους αλλά θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό του δίνοντας έμφαση στα ιδιόκτητα πολυκαταστήματα (Kix, Collective, Factory Outlet).
Ο τομέας διέκοψε πέρυσι τη λειτουργία 15 καταστημάτων και 9 το 2018, ενώ 11 νέα καταστήματα άνοιξαν, 11 ανακαινίστηκαν, και 5 νέες ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου εγκαινιάστηκαν το 2018. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα ενίσχυσε τις πωλήσεις της 9% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ προχώρησε στην υπογραφή νέων συμβάσεων διανομής με τους οίκους Karl Lagerfeld, Calvin Klein Performance & MFO.
Καλλυντικά
Η FF Cosmetics εκπροσωπεί το 8% των εσόδων της FF σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Η δραστηριότητα ξεκίνησε το 2012, ενώ εξασφάλισε εφέτος τη διανομή των προϊόντων Burberry. Τα συμβόλαια που διαθέτει ο κλάδο συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων στην Ελλάδα από 7,5 εκατ. ευρώ το 2015 σε 21,5 εκατ. ευρώ το 2017 και με πρόβλεψη για 27 εκατ. ευρώ το 2018.
Πώς θα καλυφθούν οι πιστωτές της
Το Επιχειρηματικό Σχέδιο, προβλέπει την κάλυψη του “ανοίγματος” ύψους 532 εκατ. ευρώ που έχει σήμερα η εταιρεία. Ωστόσο πουθενά σε αυτό δεν αναφέρεται από που θα προέλθουν τα κεφάλαια για να καλυφθούν αυτές οι απαιτήσεις. Ειδικότερα για τους ανέγγυους πιστωτές (CHF ομολογιούχοι, ομολογιούχοι ευρωομολόγου και κάτοχοι του Schuldschein), το υπόλοιπο των οποίων την 1η Νοεμβρίου ήταν 432,3 εκατ. ευρώ και οι δεδουλευμένοι τόκοι στα 5,9 εκατ. ευρώ, αναφέρει πως θα καλυφθούν μέσω πληρωμής / ενσωμάτωσης στη λίστα για τον πλήρη και τελικό διακανονισμό ή μετατροπή των αιτημάτων τους.
Για τους προμηθευτές, το υπόλοιπο των οποίων την 1η Νοεμβρίου του 2018 ήταν 10,8 εκατ. ευρώ, προτείνεται ο πλήρης διακανονισμός. Το “άνοιγμα” 12,3 εκατ. ευρώ σε φόρους, τέλη και ΕΦΚΑ θα καλυφθεί πλήρως σύμφωνα με το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα με τις αρμόδιες φορολογικές αρχές και τον ΕΦΚΑ, όπως αναφέρεται στο σχέδιο.
Σε ότι αφορά την οφειλή, ύψους 30,7 εκατ. ευρώ προς τις Τράπεζες, στο σχέδιο αναφέρεται πως αυτές διατηρούν εμπράγματη εξασφάλιση επί των μετοχών εκδόσεως της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, κυριότητας της εταιρείας, και θα εξαιρεθούν οι μετοχές (αυτές) από την αίτηση κατ’ αρθ. 106Α παρ. 6, για να πωληθούν- εκποιηθούν αναγκαστικά μέσω πλειστηριασμού.
-Το γεγονός ότι από το αίτημα εξαιρούνται οι τράπεζες (ζητήθηκε δηλαδή διαχωρισμός από τους αιτούντες των τραπεζών), γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να βγουν άμεσα σε πλειστηριασμό οι εμπράγματες εγγυήσεις που κατέχουν έναντι των οφειλομένων. Ποιες είναι αυτές; Μα ένα μεγάλο ποσοστό των πολυκαταστημάτων ATTICA το οποίο ανήκει στην Folli Folie.
Όμως κατά της αίτησης προστασίας από τους πιστωτές της, τάχθηκαν το Ελληνικό Δημόσιο, ο ΕΦΚΑ και οι πιστώτριες Τράπεζες της Folli Follie.
Κι αυτό παρά το γεγονός αυτό όμως, ότι δηλαδή με την τελευταία αίτηση υπαγωγής της Folli Follie στο άρθρο 106α, ικανοποιήθηκε το αρχικό αίτημα που είχαν υποβάλει προ μηνών οι Τράπεζες, δηλαδή να εξαιρεθεί από την προστασία το επίμαχο ποσοστό 35,6% της Αττικά Πολυκαταστήματα που κατέχει η Folli Follie και έχουν ενεχυριάσει.