Δυσοίωνα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας φαίνονται τα τελευταία στοιχεία, καθώς φέρουν την τρίτη και την τέταρτη οικονομία του κόσμου να επιβραδύνουν. Την ίδια στιγμή, όμως, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά σε περιοριστική νομισματική πολιτική.
Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν πως ο μεταποιητικός τομέας της Ιαπωνίας επιβραδύνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών με τον δείκτη Nikkei-Markit να υποχωρεί στις 51,8 μονάδες. Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, οι βιομηχανίες του κλάδου κατέγραψαν τη χαμηλότερη ζήτηση από τον Σεπτέμβριο του 2016. Την ίδια στιγμή όμως, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η Γερμανία, παρουσιάζει ρωγμές. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Νοέμβριο περισσότερο από τις προβλέψεις, καθώς οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας υφίστανται τις επιπτώσεις του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου. Η εικόνα προκύπτει από τον δείκτη του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo που υποχώρησε για τρίτο συναπτό μήνα στις 102,0 μονάδες. Ο επικεφαλής του Ifo, Κλέμενς Φούεστ, τόνισε πως οι προσδοκίες των εταιρειών επισκιάζονται από τη δυσοίωνη εικόνα της οικονομίας. Ο ίδιος προέβλεψε πως η γερμανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις όμως καταγράφονται σε μια αρνητική συγκυρία, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, έχει αυξήσει τα επιτόκια και αναμένεται να τα αυξήσει περαιτέρω στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα.
Εκτιμάται, πάντως, πως θα επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή το 2019, καθώς έχουν ήδη διαφανεί κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ότι τερματίζει το κρίσιμο για την οικονομία της Ευρωζώνης πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) που στήριξε την οικονομία της Ευρωζώνης εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δεδομένου ότι έχει προηγηθεί υποχώρηση των χρηματιστηρίων Ευρώπης και Αμερικής, οι ανησυχητικές μεταβολές στην εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες του G20 όταν συναντηθούν στην Αργεντινή στα τέλη της εβδομάδας. Δεν λείπουν, άλλωστε, οι εκδηλώσεις ανησυχίας από τον επιχειρηματικό κόσμο σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου. Ανάμεσά τους η εκτίμηση της Νάταλι Εραρντ, αντιπροέδρου της Airbus, που προβλέπει πως η επιχείρησή της θα δεχθεί πλήγμα από την επιστροφή στον προστατευτισμό. Οπως τόνισε χθες σε συνέδριο στο Αμβούργο, «αν επιβληθούν δασμοί στους προμηθευτές μας από τις ΗΠΑ, θα περιορισθούν τα περιθώρια κέρδους μας».