Πάνω από 33.000 ευρώ είχαν καταφέρει να αποσπάσουν από ηλικιωμένους στη Μεσσηνία τρεις άνδρες (ανάμεσά τους πατέρας και γιος) από την Ημαθία, οι οποίοι παρουσιάζονταν πότε ως λογιστές ή εφοριακοί και πότε ως ασφαλιστές, ζητώντας ποσά με διάφορες δικαιολογίες.
Χθες εκδικάστηκε η υπόθεσή τους σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, το οποίο προχώρησε σε μείωση των ποινών τους, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό ότι προσπάθησαν να άρουν τις συνέπειες των πράξεών τους αποζημιώνοντας τα θύματά τους.
Πρωτόδικα, αλλά και χθες, κρίθηκαν ένοχοι ως μέλη συμμορίας που διέπραττε απάτες κατ’ εξακολούθηση. Χθες, στην εκδίκαση της υπόθεσης, στο εδώλιο κάθισε μόνο ο ένας κατηγορούμενος που εξακολουθεί να κρατείται στις φυλακές, ενώ πατέρας και γιος ήταν απόντες και εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρο.
Ο πρώτος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος και για πλαστογραφία. Πρωτόδικα του είχε επιβληθεί ποινή καθείρξεως 9 ετών και 6 μηνών και χθες μειώθηκε σε κάθειρξη 6 ετών και 9 μηνών. Πατέρας και γιος πρωτόδικα είχαν καταδικασθεί σε κάθειρξη 6 ετών ο καθένας και χθες η ποινή τους μειώθηκε σε κάθειρξη 5 ετών και 6 μηνών.
Απάτες σε ηλικιωμένους
Τα περιστατικά συνέβησαν τους πρώτους μήνες του 2012. Πολλοί ηλικιωμένοι, από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, είχαν αρχίσει να καταγγέλλουν απάτες σε βάρος τους. Περιέγραφαν την εμφάνιση δύο αντρών που προσποιούνταν τους εφοριακούς ή τους λογιστές – ασφαλιστές και τους αποσπούσαν χρήματα πείθοντάς τους ότι θα διευθετούσαν με αυτά δήθεν οφειλές συγγενικών τους προσώπων. Οι δράστες είχαν φροντίσει από πριν να έχουν μάθει κάποιες πληροφορίες για τα θύματά τους και τα συγγενικά τους πρόσωπα για να είναι πιο πειστικοί.
Παράλληλα, υπήρχε πληροφορία ότι οι δράστες των συγκεκριμένων περιστατικών μετακινούνται με συγκεκριμένο μαύρο αυτοκίνητο, το οποίο μάλιστα είχε καταγραφεί από κάμερα και σε περιοχή όπου είχε γίνει μία από τις απάτες. Χαρακτηριστικό είναι πως μετά την τέλεση της απάτης φρόντιζαν να απομακρύνονται από την περιοχή, με σηκωμένο το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου, προκειμένου να μην είναι εύκολο κάποιος να δει τους αριθμούς της πινακίδας.
Κι άλλες απάτες
Τέλος Απριλίου του 2012 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας εντόπισαν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο γιος, καθώς και ένα δεύτερο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν ο πατέρας και ο τρίτος δράστης.
Μάλιστα, την ημέρα που συνελήφθησαν είχαν επιχειρήσει να εξαπατήσουν μια γυναίκα, την οποία σταμάτησαν σε δρόμο της Καλαμάτας, της συστήθηκαν ως υπάλληλοι του ΤΕΒΕ ζητώντας της 800 ευρώ για δήθεν οφειλή του γιου της, όμως δεν έγιναν πιστευτοί.
Σε άλλες περιπτώσεις, όμως οι ηλικιωμένοι τους πίστεψαν και έχασαν λεφτά:
-Έπεισαν μια 81χρονη στην Καλαμάτα ότι ο γιος της οφείλει στην εφορία και της πήραν 650 ευρώ. Για να γίνουν απολύτως πιστευτοί έκαναν ότι τηλεφώνησαν στο γιο της αποκαλώντας τον με το όνομά του και ότι συνεννοούνται για την οφειλή. Μάλιστα, επιχείρησαν να της πάρουν άλλα 100 ευρώ, αλλά έφυγαν όταν είδαν ότι η γυναίκα δεν είχε άλλα χρήματα στο σπίτι.
-Στη Μεσσήνη πλησίασαν στο δρόμο μια 88χρονη και συστήθηκαν ως εφοριακοί. Κατάφεραν να της πάρουν 130 ευρώ ως οφειλή του εγγονού της στην εφορία, προσποιούμενοι και πάλι ότι μιλούν μαζί του.
-Στο Αριοχώρι προσέγγισαν 88χρονη, την έπεισαν ότι είναι λογιστές και της πήραν 550 ευρώ ως οφειλή του ανιψιού της. Μάλιστα, ένας εξ αυτών προσποιήθηκε ότι είναι ο ανιψιός της και μίλησε μαζί της στο τηλέφωνο, παρακαλώντας την να δώσει τα χρήματα και αυτός θα τα επιστρέψει. Παράλληλα, οι δράστες βλέποντας από πού η γυναίκα έβγαλε τα χρήματα, αφαίρεσαν άλλα 150 ευρώ, όταν έλειψε από το δωμάτιο.
-Στην Καλογερόρραχη αφαίρεσαν από 92χρονη ως «λογιστές» για δήθεν οφειλή του γιου της 900 ευρώ.
-Στην Εύα από 85χρονο πήραν ως «εφοριακοί» για οφειλή του γιου του 850 ευρώ.
-Στην Καλαμάτα έπεισαν 73χρονη ότι είναι λογιστές και της πήραν 2.100 ευρώ για οφειλή του γιου της, ενώ από 74χρονη, με την ίδια δικαιολογία, απέσπασαν 2.100 ευρώ. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση πήγαν την 74χρονη με το αυτοκίνητό τους στην Εθνική Τράπεζα για να κάνει ανάληψη των χρημάτων και της έδωσαν και δήθεν απόδειξη.
-Επίσης, στην Καλαμάτα από 83χρονη πήραν 1.200 ευρώ ως «λογιστές», ενώ από 86χρονο το ποσό των 1.600 ευρώ. Από 93χρονη πήραν το ποσό των 150 ευρώ και από 84χρονη το ποσό των 1.200 ευρώ.
-Στο Κεφαλόβρυσο από 81χρονη ζήτησαν 800 ευρώ για οφειλή του γαμπρού της, όμως τελικά πήραν 500 ευρώ.
-Στο Πεταλίδι έπεισαν 84χρονη ότι είναι εφοριακοί, τους ακολούθησε έως την Εθνική Τράπεζα στη Μεσσήνη και της πήραν 7.200 ευρώ.
-Στην Καλαμάτα οδήγησαν 76χρονη στην Εθνική Τράπεζα ζητώντας της 6.000 ευρώ και τελικά κατάφεραν να της πάρουν 2.400 ευρώ.
Ως δράστες έχουν αναγνωρισθεί από θύματα και σε περιστατικά απάτης που έγιναν στο Παλαιό Φάληρο και το Διδυμότειχο.
Για το μεγαλύτερο ποσό που είχαν πάρει προσκομίστηκαν αποδεικτικά στο δικαστήριο ότι έχει επιστραφεί στα θύματα.