Την απειλή των ιταλικών κυρώσεων επαναφέρει στο προσκήνιο ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προειδοποίησε με την επιβολή μέτρων, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της γειτονικής χώρας.
«Επιθυμώ τον διάλογο, αλλά μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις, αν δεν φθάσουμε σε συμφωνία» τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Ecofin.
Ξεκαθάρισε πάντως, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ενώ άσκησε νέα κριτική στην κυβέρνηση της Ρώμης, στην οποία καταλόγισε «αδυναμία συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Υπενθύμισε δε, ότι η Ιταλία έχει προθεσμία έως τις 13 Νοεμβρίου, προκειμένου να απαντήσει στις ενστάσεις της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019.
Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, οι Βρυξέλλες απέρριψαν το ιταλικό προσχέδιο, το οποίο προέβλεπε αύξηση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ, αψηφώντας με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.
«Στις 13 Νοεμβρίου περιμένουμε μία συγκεκριμένη απάντηση από την ιταλική κυβέρνηση» τόνισε σε αυστηρό ύφος, ο Μοσκοβισί.
Χθες, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, επανέλαβε ότι η Ρώμη δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία τροποποίηση του προϋπολογισμού, ισχυριζόμενος ότι η αύξηση του ελλείμματος δεν θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ.
Οι πιθανές κυρώσεις της Ε.Ε.
Τις επόμενες εβδομάδες, η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιεύσει τις χειμερινές προβλέψεις για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και εφόσον, η Ιταλία επιμείνει στη θέση της, δεν αποκλείεται να προχωρήσει στο πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας «πειθαρχικού ελέγχου» της γειτονικής χώρας.
Η Επιτροπή δύναται να επιβάλλει, στο πλαίσιο αυτό, μία σειρά μέτρων και προστίμων, συνολικού ύψους έως 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, αλλά και να προχωρήσει στην προσωρινή αναστολή της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων προς τη Ρώμη.
Επίσης, έχει τη δυνατότητα επιβολής στενότερου δημοσιονομικού ελέγχου, μέσω της τακτικής αποστολής ειδικής αντιπροσωπείας στην ιταλική πρωτεύουσα, όπως ακριβώς γινόταν στη μνημονιακή Ελλάδα.
Εφόσον και πάλι, η Ιταλία δεν συμμορφωθεί, η Κομισιόν δύναται να επιβάλλει ακόμη αυστηρότερες ποινές, οι οποίες θα μπορούσαν να αγγίξουν το 0,5% του ιταλικού ΑΕΠ.
Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση ενός προληπτικού εποπτικού πλαισίου στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων, αλλά και τον περιορισμό ή την αναστολή των δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ).