Οι Δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν τα επιδόματα από τα Βαρέα Ανθυγιεινά έρχονται αντιμέτωποι με περικοπές στο ποσό του επιδόματος ή μπορεί ακόμη και να βγουν από το καθεστώς με τις αλλαγές που θα έρθουν και να έχουν έτσι απώλεια στο μηνιαίο εισόδημά τους από 35 ως και 150 ευρώ τον μήνα
Χοντρό ψαλίδι αναμένεται από το 2019 στα επιδόματα των βαρέων ανθυγιεινών που μοίραζε αφειδώς τα δύο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση, κυρίως στους δημοτικούς υπαλλήλους.
Βάσει του μνημονίου η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει όλα τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους και να τα εναρμονίσει σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, ή καλύτερα με βάση το καθεστώς που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο η Έκθεση Συμμόρφωσης για την Ελλάδα την οποία εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης προβλέπει περικοπές μέχρι και εξάλειψη στα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των εργαζομένων.
Στην Έκθεση Συμμόρφωσης του ΕΜΣ αναφέρεται πως το «αναθεωρημένο σύστημα» καταβολής των επιδομάτων αυτών θα οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2019. Η μείωση αυτή θα προκύψει από την «επενεξέταση του ισχύοντος καθεστώτος» των εν λόγω επιδομάτων.
Το μεγάλο ψαλίδι
Στις αρχές του 2019, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι Δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα έρχονται αντιμέτωποι με περικοπές στο ποσό του επιδόματος ή μπορεί ακόμη και να βγουν από το καθεστώς με τις αλλαγές που θα έρθουν και να έχουν έτσι απώλεια στο μηνιαίο εισόδημά τους από 35 ως και 150 ευρώ τον μήνα. Να σημειωθεί ότι το επίδομα των βαρέων ανθυγιεινών κυμαίνεται από 50 ως 150 ευρώ μηνιαίως.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του νέους έτους η επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση για τα επιδόματα του Δημοσίου θα πρέπει να έχει δώσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων των εργαζόμενων. Θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση η οποία μάλιστα θα καταργεί όλες τις προηγούμενες αποφάσεις για τα επιδόματα.
Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να θεσπιστεί νομοθεσία για τον εξορθολογισμό επιδομάτων για επικίνδυνες και επικίνδυνες εργασίες (βαρέα και ανθυγιεινά), μέσω, μεταξύ άλλων, της εμπειρογνωμοσύνης από το διαθέσιμο πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης.
Τι εξετάζει η επιτροπή για τα επιδόματα:
α) Συγκεκριμένα κριτήρια για την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους,
β) Τη μεθοδολογία του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος,
γ) Την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν, και τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα ανωτέρω κριτήρια.